Політика

На одного пасажира в громадському транспорті у Кропивницькому припадає 4 пільговика

Сьогодні, 10 червня, на апаратній нараді міського голови стало відомо, що за 2018 рік КП “Електротранс” було перевезено в сумарній кількості 33 200 000 осіб, з яких понад 6 мільйонів платної категорії та 27 (!) мільйонів пільгової категорії. Відповідно, вказане комунальне підприємство за рік отримало компенсації за перевезення пільговиків у розмірі більше 69-ти мільйонів гривень.

Застосувавши просту арифметику, легко підрахувати, що на перевезення осіб пільгових категорій витрачається 189 тисяч гривень на день (розділивши загальну суму компенсації за рік на 365 днів).

Варто зазначити, що згідно Головного управління статистики в Кіровоградській області, станом на 1 січня 2018 року в Кропивницькому проживало 237 тисяч осіб, при чому спостерігалася тенденція до зменшення  їх чисельності. Тобто за логікою, у Кропивницькому проживає практично третина осіб пільгової категорії, які на постійній основі користуються послугами громадського транспорту.

Нагадаємо, 31 жовтня 2018 року в міській раді Кропивницького відбулося засідання планово-бюджетної комісії, на якому тодішній очільник управління транспорту (а нині профільний заступник міського голови) Олександр Вергун піднімав питання щодо компенсації чергових 14-ти мільйонів гривень за перевезення пільгових категорій. У членів комісії виникли сумніви по цифрам коефіцієнту, адже виявилося, що для автомобільного транспорту він сягає 4,4, а для тролейбусного – 4,3. Це означає, що один пасажир громадського транспорту сплачує за чотирьох пільговиків.

Редакція звернулася за коментарем до нинішнього начальника управління транспорту та зв’язку Віктора Житника із запитанням, чи не є показник перевезень пільгових категорій населення завищеним, зважаючи на чималі кошти компенсації та й взагалі їх кількість у Кропивницькому. Посадовець зіслався на відсотки коефіцієнтів, за яким проводяться відповідні розрахунки і здійснюються виплати перевізникам. Так, коефіцієнт співвідношення безоплатних перевезених пасажирів до платних, у порівнянні з минулим роком зменшився, але не суттєво:

“Виплати здійснюють відповідно до рішення виконавчого комітету. Проводилося обстеження пасажиропотоку на кожному маршруті. Це все фіксувалося й оброблялося, відповідно до чого формувався коефіцієнт: 3,9 по електротранспорту і 3,8 – по автотранспорту. Тобто на одного “платного” пасажира припадає 4 пільговика”, – розповів Віктор Житник. 

Заради справедливості, варто додати, що В. Житник займає посаду начальника управління транспорту з березня цього року.

Так чи інакше, у 2018 році компенсація за пільгові перевезення склала 69 100 000 гривень. Незважаючи на це, особи, які вийшли на пенсію “за вислугою років” не мають змоги безкоштовно користуватися послугами громадського комунального транспорту.

Показати більше

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *