Суспільство

Журналістів можуть не допустити до процесу встановлення результатів місцевих виборів у Кропивницькому

Спостерігачів та журналістів можуть не допустити до процесу встановлення результатів місцевих виборів у Кропивницькому через Постанову Кабінету Міністрів України №641, у якій ідеться про заборону проведення масових заходів за участі більше однієї особи на 5 квадратних метрів площі.  Приміщення, у якому засідатиме територіальна виборча комісія, має площу 80 квадратних метри. Тобто, фактично, “місця вистачить” лише на членів комісії.

Про це повідомила голова Кропивницької міської ТВК Тетяна Буземська.

ЩО ВІДБУВАЄТЬСЯ

25 жовтня в Україні, зокрема у Кропивницькому, відбудуться місцеві вибори. Підготовка до них розпочалася ще в липні. Питання, пов’язані з матеріально-технічним забезпеченням і підготовкою до виборчого процесу (у тому числі виділення приміщення ТВК), традиційно вирішує міська рада. Згідно 164-ї Постанови ЦВК, площа будівлі для засідань територіально-виборчих комісій має бути не менше 80-ти квадратних метрів. Міськрада надала приміщення, квадратурою рівно 80м2. Знаходиться воно за адресою: вулиця Яновського, 60.

“До власне матеріально-технічного забезпечення у нас претензій немає. Є три кімнати, сховища, столи, стільці тощо. Проблема полягає у площі приміщення, яка хоч і не порушує Постанову ЦВК (80 квадратних метрів витримано), проте не бере до уваги положення Кабміну щодо карантинних заходів”, – розповідає голова Кропивницької міської ТВК Тетяна Буземська. 

Мова йде Постанову Кабінету Міністрів №641, яка забороняє проведення масових заходів за участі більше однієї особи на 5 квадратних метрів площі.

“У нас 18 членів комісії, 16 з яких вже склали присягу. Виходить по 5 “квадратів” на кожного. Множимо й отримуємо рівно 80 квадратних метрів. Тобто у приміщенні під час засідань і встановлення результатів виборів міського голови й депутатів можуть бути присутні лише члени комісії. Але практика показує, що спостерігати за процесом мають бажання і журналісти, і представники громадських організацій, і пересічні містяни. Вони мають на це повне право, згідно статті 36-ї Виборчого кодексу. Але тепер, якщо ми їх пустимо, то порушимо Постанову Кабміну й отримаємо штраф у 17 тисяч гривень. У той же час, якщо заборонимо знаходитись у приміщенні, порушимо їх конституційні права”, – каже Тетяна Буземська.

Отже, глава міської ТВК, по суті стає заручницею обставин, у яких опинилася вся комісія через недостатню площу наданого приміщення. Ситуація виглядає так, що голова ТВК має або порушувати Постанову Кабміну і допускати ЗМІ й спостерігачів (а заодно отримувати штрафні санкції), або ж виконувати її (прим. – Постанову), одночасно порушуючи Виборчий кодекс.

“Виходить, або штраф, або суд”, – резюмує Т. Буземська.

ЩО ДАЛІ

До 20 серпня буде відбуватися подання для формування складу територіальних районних у містах виборчих комісій. Після цього збереться засідання ТВК, на якому сформують склад комісій. Зробити це повинні не пізніше 25 серпня. І вже до 6 вересня мають бути сформовані територіальні виборчі округи. За даним процесом завжди уважно слідкують як ЗМІ, так і спостерігачі. За словами Тетяни Буземської, у період встановлення результатів виборів, у приміщенні завжди знаходиться щонайменше 30-50 осіб.

Вирішити проблему можна декількома шляхами: знайти нове приміщення, поки є час, або ж забезпечити проведення онлайн-трансляцій засідань і брифінгів ТВК. На думку голови міської ТВК Тетяни Буземської, найбільш оптимальним є перший варіант. Він дозволить бути присутніми під час встановлення результатів місцевих виборів усім бажаючим (до 50 осіб), при цьому не порушуючи Постанову Кабміну.

“Але ми (прим. – ТВК) – не законодавчий і не виконавчий орган. Такі рішення приймати не можемо”, – пояснює Т. Буземська.

Сьогодні, 14 серпня, голова Кропивницької міської ТВК написала звернення на ім’я міського голови Андрія Райковича з проханням посприяти у вирішенні питання щодо забезпечення територіальної виборчої комісії новим приміщенням для належної організації її роботи.

У ТВК не виключають також можливості звернення з цього приводу до ЦВК.

Станом на сьогодні, договір оренди відносно згаданої нерухомості, ще не підписаний. Але якщо нове приміщення таки не нададуть, цілком імовірно, що спостерігати за процесом встановлення результатів місцевих виборів журналістам та спостерігачам не дозволять.

Показати більше

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *