Суспільство

Як і де знайти роботу військовослужбовцям, звільненим у запас

Чому це важливо?

Після повернення з зони бойових дій, більшість військовослужбовців зіштовхуються з проблемами швидкої інтеграції у цивільне життя, пошуку можливостей для професійного зростання, а також належного соціального та пенсійного забезпечення від держави.

Про це інформує “Моє Місто” з посиланням на “НВ

Щоб допомогти ветеранам у цих питаннях, у центрах зайнятості працюють спеціальні програми з працевлаштування та перенавчання.

Що пропонують центри зайнятості ветеранам АТО та ООС?

Звернутися з приводу працевлаштування та перенавчання для військовослужбовців, звільнених у запас можуть:

  Центри зайнятості пропонують:

– пошук роботи;
– підбір професії або спеціальності (профорієнтація);
– професійне навчання та підвищення кваліфікації;
– допомога по безробіттю (призначається з восьмого дня після взяття на облік);
– допомога для відкриття власної справи;
-підтвердження неформального навчання.

Додаткова інформація на стор.9 – Пам’ятки ГО «Юридична Сотня» для військовослужбовців та звільнених у запас, про можливості працевлаштування та перенавчання (далі  – Пам’ятки ГО «Юридична Сотня»).

Як зареєструватись в центрі зайнятості?

Для реєстрації потрібно звернутися до центру зайнятості із заявою встановленої форми (див. зразок заяви на стор.11 Пам’ятки ГО «Юридична Сотня») та пред’явити:

– Паспорт громадянина України;
– Облікову картку платника податків;
– Трудову книжку;
– Військовий квиток;
– Диплом або інший документ про освіту;
– Посвідчення учасника бойових дій;
– Копію довідки про участь особи в антитерористичній операції / ООС.

Коли і як можна отримати допомогу по безробіттю?

Допомога по безробіттю призначається з восьмого дня після реєстрації в центрі зайнятості та подання заяви, а також довідки про грошове забезпечення (видається військкоматами, військовими частинами, органами, де особа проходила службу).

Який розмір допомоги по безробіттю?

У 2019 році мінімальний розмір допомоги по безробіттю для осіб, що мають страховий стаж, становить 1630 грн. для тих, хто не має, 610 грн. У більшості ж випадків розмір виплати є більшим та визначається в залежності від тривалості страхового стажу та заробітної плати, яка отримувалась особою.

Розмір визначається у відсотках до середньої заробітної плати (доходу), залежно від страхового стажу:

  • до 2х років – 50%;
  • від 2 до 6 років – 55%;
  • від 6 до 10 – 60%;
  • понад 10 років 70%.

Тобто, якщо протягом 1 року Ви отримували офіційну зарплату в розмірі 8000 грн., допомога по безробіттю становитиме 4000 грн. на місяць.

Який принцип нарахування допомоги по безробіттю?

  • Допомога нараховується неоднорідно – більший відсоток від призначеної суми виплачується одразу після отримання статусу безробітного, потім цей відсоток поступово зменшується.
    Тобто:
  • перші 90 календарних днів Ви щомісячно отримуєте 100%;
  • протягом наступних 90 календарних днів – 80%;
  • у подальшому – 70%.

При цьому загальна тривалість виплат: до 360 календарних днів протягом двох років з моменту призначення. Також існує максимальна щомісячна допомоги по безробіттю. Станом на літо 2019 року – це 7412 грн.

Як отримати консультацію та допомогу на організацію власної справи ?

У більшості центрів зайнятості діють центри розвитку підприємництва (Консалтингові Центри), у яких можна на безоплатній основі отримати консультативну допомогу щодо започаткування власної справи.

Щоб отримати таку допомогу потрібно подати заяву до центру зайнятості (див. зразок на стор.19 Пам’ятки ГО «Юридична Сотня») та бізнес-план. 
Протягом 10 робочих днів після подання заяви приймається рішення про виплату допомоги. 

У випадку позитивного рішення потрібно зареєструватись як фізична особа-підприємець та подати підтверджуючі документи про реєстрацію до центру зайнятості. 
Одноразова допомога на власну справу здійснюється в розмірі залишку від призначеної особі допомоги по безробіттю, розмір якої встановлюється індивідуально. Тобто розмір виплати – це вся сума по безробіттю, котру призначають людині, але її виплачують за один раз.

Виплачується у випадку відсутності протягом місяця з моменту реєстрації в центрі зайнятості підходящої роботи на ринку праці. 

Як і де ветерани війни можуть використати право на професійне навчання?

Ветерани війни мають право на професійне навчання. Для цього потрібно подати заяву до найближчого органу соціального захисту населення (див. зразок на стор.23 Пам’ятки ГО «Юридична Сотня»)).

До заяви додаються:

1. Копія посвідчення учасника бойових дій, або інваліда війни, або учасника війни засвідчена підписом особи, під час подання копії посвідчення особа пред’являє оригінал.

2. Копія наявного в особи документа, що підтверджує участь в АТО / ООС (стор.85 Пам’ятки ГО «Юридична Сотня»).

Після цього особа отримує направлення до центру зайнятості на професійну орієнтацію. Отримавши висновки професійної орієнтації в центрі зайнятості, їх треба подати до органу соціального захисту населення. Центр соціального захисту видає направлення на професійне навчання, після завершення якого особа отримує свідоцтво/документ про присвоєння / підвищення робітничої кваліфікації.

Куди ще можна звернутись за підтримкою для професійного навчання або юридичної консультації?

1. Окрім гарячої лінії державної служби зайнятості: 0 (800) 50 99 66, Ви можете також скористатись підтримкою в Центрах допомоги учасникам АТО, що працюють на обласному рівні.

2. В ГО «Юридична сотня» працює гаряча лінія, за якою можна отримати безкоштовні юридичні консультації: 0-800-308-100, а на їх медіа ресурсах ознайомитись з іншими корисними для ветеранів пам’ятками та правовими роз`ясненнями для учасників АТО /  ООС: legal100.org.ua , FacebookInstagram .

3. Також, інформацію про допомогу учасникам АТО та членам їх родин, можна отримати  на ресурсі bezbroni.net , що розроблений ГО «Студена».

4. В Україні працює низка міжнародних проектів, які надають різну підтримку військовим – від грантів на бізнес до освітніх курсів та сертифікатів на навчання:

Показати більше

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *