Суспільство

Відтепер кропивничани оплачуватимуть повірку лічильників щоквартально

Жителі приватного сектору – споживачі ОКВП «Дніпро – Кіровоград», в яких встановлені водоміри, – оплачуватимуть повірку лічильників невеликими сумами щоквартально (кожні три місяці) замість оплати за повірку одноразово раз на 4 роки. При цьому розмір цих внесків не буде перевищувати вартість самої повірки. Це покращить якість обслуговування споживачів та зробить повірку лічильників зручнішою, до того ж відтепер внески за повірку можуть відшкодовуватися за рахунок державної субсидії.

Такі нововведення стали обов’язковими для споживачів ОКВП «Дніпро – Кіровоград» та інших водоканалів країни з прийняттям «Закону про комерційний облік теплової енергії та водопостачання». Вартість повірки виключили з тарифу та зробили окремою послугою.

Згідно із вказаним законом, обов’язок обслужити водолічильник покладений на ОКВП «Дніпро – Кіровоград» за рахунок затверджених міськими і селищними виконавчими комітетами внесків. У травні підприємство подало на розгляд виконавчих комітетів свої розрахунки. Зараз їх розглядають і виходять на фінішну стадію затвердження. Очікується, що розмір внесків становитиме близько 22 гривень. Ці кошти потрібно буде сплачувати абонентам приватного сектору із встановленими водолічильниками один раз в квартал.

Що отримує споживач?

Після сплати внесків та коли підходить строк повірки споживачу вручається повідомлення, працівники водоканалу приходять і обслуговують прилад – проводиться демонтаж, повірка, монтаж.

Чи надається на внески за повірку державна субсидія?

Як тільки виконком приймає відповідне рішення, водоканал подає його до соцзабезів і люди зможуть, крім субсидії на водопостачання та водовідведення, отримати ще й пільгу на послугу повірки лічильника. Паралельно виконкоми розглядають і затвердження внесків за заміну
лічильника.

Наприклад, якщо прилад зламався, почав неправильно обліковувати, зупинився чи пошкодився після перепаду температур тощо, то його заміна передбачається силами водоканалу за рахунок внесків. На даний момент така плата становитиме близько 47 гривень, але сплачувати їх потрібно лише після проведення заміни приладу обліку водоканалом та після відповідної заяви абонента на зразок: «Прошу замінити мені прилад обліку за рахунок внесків, сплату яких гарантую». Працівники водоканалу приїдуть, замінять лічильник і наступні 5 років після заміни споживач сплачуватиме за внески щоквартально.

Звичайно, споживач може замінити лічильник й самотужки. Але це потребує від нього не лише відповідних навичок, а й додаткового часу. Зокрема, потрібно написати заяву про те, що споживач хоче виконати заміну водоміра та просить фахівця водоканалу розпломбувати прилад. Після зняття пломби в людини є місяць, аби придбати водомір та встановити його, тоді треба знову викликати контролера для проведення опломбування. Можна замовити комплексну послугу по заміні лічильника у водоканалу, заплативши кількасот гривень по прейскуранту.

Після затвердження органами місцевого самоврядування вартості внесків за повірку лічильників у будинках приватного сектору ОКВП «Дніпро-Кіровоград» підготує споживачам повідомлення/квитанції з додатковим відповідним пунктом та розпочне програму повірки приладів обліку води в
споживачів мешканців приватного сектору.

Показати більше

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *