Суспільство

Квартири у Кропивницькому зростають у ціні: ріелтори спростовують інформацію про здешевлення

Нещодавно низка місцевих ЗМІ поширили інформацію про те, що у Кропивницькому суттєво знизилися ціни на вторинне житло. Журналісти у своїх матеріалах спиралися на дані Аналітичного центру DOM.RIA

“Кропивницький – єдине місто, де ціни на вторинне житло знизилися в середньому на 10%”, – зазначалося у матеріалах. А середня вартість двокімнатної квартири в обласному центрі ніби складає 24 750 доларів.

Але за словами місцевих ріелторів із багаторічним досвідом, викладена інформація взагалі не відповідає дійсності і ціновій політиці на нерухомість у Кропивницькому. Так, директор агентства нерухомості “Алекс-R“, який має за плечима близько 20-ти років роботи в даній сфері та є членом “Асоціації фахівців з нерухомого майна України” Олександр Головко зазначає: ціни не знизились, а навпаки виросли на 7-8%.

“Інформація, яка поширювалася у ЗМІ, базувалась на даних з “Дом.Ріа”, але потрібно розуміти, що на вказаному майданчику оприлюднено лише близько 150 оголошень у той час, як база по продажу нерухомості в кожному агентстві має орієнтовно 2000 квартир. На сьогоднішній день ціни не знизилися, а навпаки спостерігається тенденція до зростання. Зараз воно знаходиться у межах 7-8%”, – пояснює експерт.

За словами Олександра Головка, у минулому році, наприклад, ціна двокімнатної квартири була приблизно 13,5-14 тисяч доларів. Станом на сьогодні, у Кропивницькому неможливо знайти навіть однокімнатну за 15 тисяч.

Три роки тому однокімнатна квартира в центральному районі міста коштувала 14,5 тисяч доларів. Сьогодні ж – 17-19 тисяч. Двокімнатна – 24-26.

СКІЛЬКИ КОШТУЄ ЖИТЛО У КРОПИВНИЦЬКОМУ ЗАРАЗ

Так, у середньому, щоб придбати однокімнатну квартиру в місті покупцям необхідно мати 16-18 тисяч доларів. Двокімнатна коштуватиме приблизно 19-22 тисячі (у п’ятиповерхівці) та 22-26 тисяч (у дев’ятиповерхівці).

“26 тисяч доларів – це та планка, коли у помешканні наявні меблі та автономне опалення”, – додає агент з нерухомості. 

Ціна за один квадратний метр трикімнатних квартир на рівні 450-460 доларів. Коштують вони від 28-30 тисяч доларів.

Цікаво те, що рівень ціни квартири не особливо залежить від району, де вона розташовується. Виключенням є центрі міста. Наприклад, у 9-типоверхівках у центральній частині обласного центру помешкання значно дорожчі, проте в рамках старого житлового фонду можна знайти житло й за 18-22 тисячі доларів. Тут вже все залежить від квадратури.

“А якщо вийти на середню цифру, то виходить, що по місту зараз приблизно один рівень цін”, – коментує Олександр Головко.

Директор агентства з нерухомості наголошує: тенденції до зменшення цін та здешевлення вартості вторинного житла у Кропивницькому немає. Найбільший пік до зменшення ціни на житло минув два роки тому.

За прогнозами ріелтора, нерухомість в нашому місті дорожчає і надалі буде зростати в ціні.

Показати більше

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *