Політика

Донька депутата міськради Кропивницького претендує на землю, яку два роки не можуть отримати АТОвці

Ділянки, на котрі претендують учасники АТО й отримують відмови в передачі у власність до моменту внесення змін в План Зонування міста, привернули увагу також певних депутатів, а точніше – їхніх родичів.

Про це інформує “Моє Місто” з посиланням на “Прожектор“.

Практично на кожній сесії міської ради Кропивницького депутатами розглядається та погоджується низка земельних питань про виділення ділянок під будівництво житлових будинків, гаражів, об’єктів торгівлі, зміни цільового призначення (використовується у схемах спритних підприємців з метою не проведення аукціону), зменшення ставок оренди «для обраних» тощо.

Багато таких проектів рішень приймається в інтересах певних людей, але часто всупереч загальним інтересам територіальної громади міста. Для того, щоб земельне питання потрапило на сесію (що є вже заключним етапом), воно має бути погоджене управлінням містобудування та архітектури й розглянуте на профільній постійній комісії міськради на чолі з її головою – депутатом від фракції «Рідне місто» Олександром Шамардіним. Вказану політсилу пов’язують із нинішнім секретарем міської ради Андрієм Табаловим, котрий балотувався першим по списку від «Нашого краю». Додамо, що разом із «Опозиційною платформою» згадані фракції утворюють більшість у сесійній залі.

За час роботи нинішньої каденції в міськраді на вигідних для певних депутатів і представників провладної більшості умовах, було «вирішено» чимало земельних питань. Про це свідчать чисельні корупційні скандали і навіть оголошення підозр в отриманні хабарів правоохоронними органами конкретним народним обранцям. Втім, і це лише верхівка айсбергу – такого висновку легко дійти, просто ознайомившись із порядком денним та протоколами засідань.

Отже, чи можна отримати земельну ділянку для будівництва житлового будинку в Кропивницькому без хабарів і протекторату окремих депутатів від нинішньої більшості в міській раді? Нагадаємо, для цього потрібно успішно пройти земельну комісію (де головує депутат від «Рідного Міста» Олександр Шамардін), отримати позитивні висновки управлінь та потрапити з відповідним проектом рішення на сесію міської ради.

Очевидно, що у багатьох виникнуть певні труднощі ще на першому етапі – навіть якщо ти захищав Батьківщину в зоні проведення антитерористичної операції та плануєш використати землю не в комерційних цілях…

СУТЬ ПРОБЛЕМИ

Так, ідеться про бажання двох учасників АТО із Кропивницького (Клименка Б.В. та Кулика І.М.) отримати дозволи на розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок по провулку Гулака-Артемовського (біля будинку №2) орієнтовною площею по 0,0800 га і 0,0822 га для будівництва та обслуговування житлових будинків. Документи були подані ще у 2017-му році, але питання не зрушується із мертвої точки вже 2 роки.

Відзначимо, що згідно генерального плану міста, відповідна територія відноситься до реакційної зони активного відпочинку. Незважаючи на це, поруч розташовується низка приватних будівель:

А неподалік вже починають виконуватися масштабні земляні роботи:

Так, ще у 2017-му році АТОвці отримали відмову від управління архітектури та земельної комісії в міській раді. Головна аргументація: невідповідність зонування. Було вирішено доручити управлінню містобудування внести відповідні зміни в План Зонування міста, щоб ці учасники АТО змогли все ж реалізувати своє заслужене й гарантоване право. АТОвців тоді попросили трохи почекати. Відповідне рішення про внесення змін в план Зонування було таки прийнято не сесії міської ради, проте станом на сьогодні, План Зонування так і не змінений.

Побудуватися чоловіки хочуть на місці цього пустиря:

Ну а поки учасники АТО Кулик і Клименко чекають – у цьому місяці (серпень 2019) в порядку денному постійної земельної комісії з’являється   проект рішення щодо надання цих земель безоплатно у власність на вулиці Гулака-Артемовського загальною площею 0,1000 га для будівництва житлового будинку Аллі Гулецькій. Межі земельної ділянки, котру планують віддати цій пані, чітко посередині накладаються на обидві земельні ділянки, які планували надати АТОвцям після внесення змін в План Зонування.

Як ми зазначали, аналогічне питання вже виносилося на комісію раніше, але у випадку Клименка й Кулика, існувала проблема зонування, а відтак питання АТОвців не зрушило з мертвої точки. Яким чином заява пані Гулецької потрапила на земельну комісію, без зазначення того, що на вказану ділянку вже є претенденти і чому про це не повідомило Управління земельних відносин – не зрозуміло. Так само не зрозуміло, чи був позитивний висновок управління містобудування та архітектури, а якщо його не було – чому про це не повідомили на комісії? Але про все це точно не міг не знати голова цієї комісії – депутат від фракції «Рідне місто» Олександр Шамардін. У проекті рішення відносно Гулецької також відсутня теза про те, що ділянка знаходиться у рекреаційній зоні.

«Вищевикладене спонукає до думки про недопрацювання управлінь або ж подвійні стандарти у підготовці проектів рішень через бажання окремих зацікавлених осіб у міській раді», – зазначають заявники-військовослужбовці.

Йдеться про депутата від фракції «Наш край», члена бюджетної комісії, Григорія Сергієнка, який входить разом з головою земельної комісії Олександром Шамардіним до провладної більшості у міській раді.

Після закінчення земельної комісії пан Сергієнко приходив «цікавитися» цим питанням – мовляв, чому відклали розгляд. Виявилося, що така увага відносно виділення земельної ділянки на вулиці Гулака-Артемовського Аллі Гулецькій (а відповідно, остаточна відмова АТОвцям, які чекають рішення вже 2 роки) пояснюється родинними стосунками. Алла Григорівна Гулецька є донькою Григорія Вікторовича Сергієнка. Відомо, що про це сам депутат від «Нашого краю» повідомив членам земельної комісії. Наша редакція також телефонувала до пана Сергієнка, але останній так і не зняв слухавку.

Учасник АТО Ігор Кулик, який із 2017 року чекає на вирішення питання по землі по провулку Гулака-Артемовського, щоб звести там будинок, ситуацію коментує наступним чином:

«Хотів і хочу там побудувати собі будинок. Подав заяву, але мені поки що відмовили. Говорять про рекреаційну зону, зонування… Добре, я не проти, але з того моменту нічого ніким не робилося. А тут, поки я чекаю, з’являються інші охочі на цю землю. До того ж, із такою підтримкою – депутата від більшості. Зрозуміло, якщо ця ділянка їм цікава, то мені постійно будуть надходити відмови, а вони, цілком імовірно, досягнуть свого…»

Інший заявник, ветеран АТО, який свого часу побував у Донецькому аеропорті, а нині постійно їздить на передову у складі добровольчого батальйону Богдан Клименко каже:

«Я намагаюсь отримати земельну ділянку ще з 2015-го року. Постійно отримую відмови. Дивлюсь на побратимів – усі отримали землю, хоча деякі навіть служать менше, аніж я. В чому причина? Тепер я своє прізвище навіть не бачу на сайті міськради. Вони вже остаточно вирішили нічого не давати? Чи ця ділянка знаходить в місці, до якого мають інтерес впливові особи? Мабуть, що так».

На цій же вулиці, тільки з боку іншого заїзду, хоче отримати земельну ділянку ще один військовослужбовець і просить провести зонування території.

Ми й надалі слідкуватимемо за продовженням цієї історії та направимо відповідні запити в управління земельних відносин та архітектури.

Показати більше

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *