Політика

Що чекає на Кропивницький у наступному році

2019-й рік поступово добігає кінця, а відтак у міській раді Кропивницького готується новий проект бюджету на наступні 12 місяців. Беручи до уваги постійні заяви в міськраді відносно недофінансування галузей освіти, медицини та низький рівень виконання профільної програми ЖКГ (ремонти доріг та покрівель), ми вирішили поспілкуватися із очільницею фінансового управління Любов Бочковою, щоб зрозуміти, чого варто очікувати містянам у наступному 2020-му році.

Про це інформує “Моє Місто” з посиланням на “Прожектор“.

Почнемо, мабуть, із найнагальнішого – галузі освіти й медицини.

Попередній Уряд анонсував підвищення заробітної плати вчителям у 2020 році, проте державним бюджетом відповідні заходи не передбачені. Це означає, що зобов’язання, які на себе взяла держава, вчергове можуть лягти на плечі місцевого бюджету. Але в цьому сегменті поки, мабуть, не зовсім доцільно говорити про імовірне підвищення, адже наразі залишається відкритою проблема виплати заробітних плат за поточний рік. Скоріш за все, наприкінці 2019-го року Кропивницький шукатиме кошти із власних резервів, щоб виплатити зарплати освітянам і медикам – на допомогу з боку офіційного Києва розраховувати не варто. Принаймні, такий висновок можна зробити із відповідей Міністерства фінансів. Систематично не вистачає фінансування і галузі охорони здоров’я, де ситуація виглядає практично ідентично.

Розраховуйте на власні сили”, – твердять в Уряді.

Мінус 70 мільйонів у бюджет

Любов Бочкова одразу визнала, що в 2020-му році дохідна частина бюджету зменшиться, натомість  розмір видатків залишиться на такому ж рівні, а можливо, навіть збільшиться. Проектом державного бюджету передбачається “зняття” з міст податку на пальне (так званий, “акцизний податок”). Цього року він приніс у скрабницю Кропивницького близько 70-ти мільйонів гривень. Тепер цих коштів не буде.

Ми звернулись із цим питанням до Верховної Ради України, провели зустріч із народними депутатами, де просили залишити за місцевими бюджетами податок на пальне“, – розповіла Любов Бочков.

Головна фінансистка міської ради також додала, що відтепер субвенції на ремонти доріг будуть розподілятися по областях (до 20%). До Верховної Ради звернулись із проханням надати гарантії, що з цієї субвенції надійде 70 мільйонів, аби компенсувати втрату з доходів податку на пальне

“Просимо розподілити ці кошти по бюджетам, які мають прямі міжбюджетні відносини Мінфіном, і передбачити не “до 20%”, а саме “20%”. Ми давали ці пропозиції. До того ж, окремо писали і за пайову участь”. – каже Любов Бочкова.

Чи варто очікувати на ремонти доріг, покрівель та покращення благоустрою?

Нинішні тенденції дають зрозуміти, що ні, адже дохідні джерела зменшуються, а навантаженість на бюджет міста зростає. Як зазначалося, виплата заробітних плат медикам і освітянам знову може здійснюватися зі скарбниці Кропивницького. Більше того, збільшується заробітна плата для тренерів-вихователів ДЮСШ. У держбюджеті на 2020-й рік цього також не передбачено.

Відтак, всі ці потреби будуть реалізовуватися шляхом “зняття” окремих сум з інших статей видатків. Наприклад, сфери ЖКГ. Якщо питання із фінансуванням галузей освіти й медицини не вирішиться, а акцизний податок заберуть і не запропонують жодного компенсатора, то у міськраді будуть вимушені “згорнути” всі інвестиційні проекти.

“Так, про велику кількість ремонтних робіт на дорогах, покрівлях доведеться на деякий час забути. Власне, як і про будівництво нових інфраструктурних об’єктів”, – коментує Любов Бочкова.

В додаток до вищевикладеного, місто навряд чи отримає субвенцію на житлово-комунальні послуги, адже згідно із нововведеннями, вона буде надаватися Департаменту соціального захисту. У зв’язку з монетизацією пільг і субсидій, відчувати цих коштів у сфері благоустрою містяни не будуть.

Що принесе Закон про ФОПів і касові апарати?

Цілком логічно, що у разі запровадження цієї ініціативи доходи в державний бюджет збільшаться, а в місцеві навпаки. Фінансисти прогнозують: за таких умов єдиний податок у міські бюджети може різко впасти. Любов Бочкова пояснила чому:

“Ідея, як я розумію, полягає в тому, щоб “вивести з тіні” великих платників, які ховаються за малим бізнесом. Адже вони можуть бути на спрощеній системі оподаткування. Існує також загальна система оподаткування, де платиться ПДВ, податок на прибуток тощо. Іде цей податок в держбюджет, а не в місцевий. Якщо вводяться касові апарати, суб’єкти господарювання показують, який мають дохід, і якщо він перевищує певні показники, то сплачують ПДВ у державний бюджет”.

Це питання є надзвичайно важливим для бюджету Кропивницького, адже саме ПДФО приносить зараз найбільше коштів у скарбницю. На другому місці – єдиний податок.

Врятувати ситуацію може прихід інвестицій та створення нових робочих місць, але тенденцій до таких процесів наразі немає.

Приєднання селища Нового. Фінансово виграємо чи навпаки?

Кропивницький міг би отримати чималі кошти від субвенції, які надають об’єднаним територіальним громадам. Але зараз вона нам “не світить” через несвоєчасний запуск процесу по приєднанню до міста селища Нового.

“На 2020 рік всі ці програми вже заплановані – нас там немає. У нашому випадку це буде робитись в адміністративно-примусовому порядку“, – констатує Любов Бочкова.

Безумовний плюс у фінансовому плані – це земельні ресурси селища Нового. Втім, її переважна більшість вже роздана в оренду рішеннями селищної ради.

Земельні ділянки під комерцію: наскільки це важливо для бюджету

На сесію міської ради Кропивницького досить часто потрапляють документи про проведення аукціонів (земельних торгів) на певних ділянках. Окремі депутати вносять такі питання в сесійну залу “з голосу”, аргументуючи це тим, що місту потрібні кошти. Таку ж думку висловлював і начальник управління земельних відносин Олег Вовенко. Виявилося, що сумарні надходження в бюджет міста від продажу земельних ділянок і за надане право оренди сягає на рік менше 2-х мільйонів гривень. Це не дуже великі кошти, порівняно із заборгованістю орендарів земельних ділянок, яка наразі складає близько 30-ти мільйонів гривень. До того ж, Любов Бочкова повторила тезу міського голови про те, що в місті “майже не залишилося вільної комунальної землі”.

Імовірно, обласний центр також втратив і від скасування рекомендованих ставок оренди, що дало змогу депутатам в індивідуальному порядку визначати рівень оподаткування для суб’єктів господарювання. В результаті, за справу взявся Антимонопольний комітет і розпочав провадження.

Прогнози

Наприкінці вересня в Асоціації міст України заявили, що урядовий проект державного бюджету на 2020 рік обіцяє громадам мільярдні втрати й скорочення, а також централізацію коштів громад та зниження соціальних видатків.

Існує імовірність того, що Верховна Рада таки дослухається до потреб інших міст, зокрема, Кропивницького, та внесе відповідні правки. Але якщо жодних дій так і не буде зроблено, то попереду на кропивничан чекає важкий і напружений бюджетний рік.

Показати більше

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *