Політика

Інвестиції до Кропивницькому не надходять належним чином, а обіцяний портал не працює

Рівень інвестиційної привабливості регіону прямо впливає на соціально-економічне життя його мешканців. Пріоритетним завданням кожної владної адміністрації є забезпечення тих необхідних умов, які б сприяли залученню інвестицій та розвитку бізнесу. Інвестиційна привабливість розглядається з позицій інвестиційного клімату, рівня розвитку інвестиційної інфраструктури, можливості залучення інвестиційних ресурсів та інших факторів, що істотно впливають на формування прибутковості.

Але можна піти і простішим шляхом задля наповнення бюджету: наприклад, підвищенням нормативно-грошової оцінки землі, внаслідок чого низка підприємців відтепер змушена брати кредити, аби сплатити податок за землю, скорочуючи при цьому штат працівників і вимушено підвищуючи ціни на продукцію.

Щоправда, вищевказані заходи жодним чином не підвищують рівень інвестиційної привабливості міста.

Авторитетним рейтинговим агентством “Євро-рейтинг” було проведено дослідження серед 22 обласних центрів і 8 українських міст обласного значення щодо інвестиційної ефективності. Тоді Кропивницький посів місце “нижче середнього” (від 121 до 140 балів). Це означає, що темпи та об’єми інвестицій, як правило, нижче середньоукраїнських. Тобто більшість показників розвитку соціально-економічної сфери нижче, аніж середній рівень. І це при тому, що у першому кварталі 2017-го року показник інвест. ефективності Кропивницького був на рівні 160-ти балів, тобто спостерігається значне падіння інвестиційної привабливості.

Відмова від розвитку бізнесу в місті пояснюється оцінками потенційних інвесторів можливих втрат і перешкод у здійсненні капіталовкладень.

Цим же рейтинговим агентством було проаналізовано і рейтинг інвестиційної привабливості областей України за підсумками четвертого кварталу 2018 року, де позиція нашого регіону (зокрема, Кропивницького) також особливих змін не зазнала:

З метою покращення інвестиційного клімату, профільним заступником міського голови з економічних питань (екс-очільником Департаменту економіки та інвестицій у міській раді міста Кропивницького) Андрієм Паливодою у березні цього року було презентовано новий інвестиційний портал обласного центру. Посадовець зазначав: така ініціатива покликана зацікавити потенційних інвесторів щодо ведення бізнесу у Кропивницькому, а також надати об’єктивну картину того, що відбувається в місті у розрізі інвестиційної привабливості та зокрема, новин бізнесу. Для цього, за словами А. Паливоди, наводиться інформація про кредитний рейтинг Кропивницького, інвестиційний паспорт та переваги міста для імовірних вкладників.

На самому початку стало зрозуміло, що даний інвестиційний портал був недопрацьований належним чином. До речі, відповідь на направлений запит редакція так і не отримала. Але і цьому можна знайти пояснення – станом на 3 червня 2019 року, презентований “з помпою” інвестиційний портал не працює:

А 28 травня у Кропивницькому пройшла галузева сесія “Будівництво. Енергозбереження. Архітектура” Муніципального інвестиційного форуму “TIME to INVEST”, на якій президент “Всеукраїнської спілки виробників будівельних матеріалів” Іван Салій акцентував увагу на низьких темпах будівництва по всій державі й відсутності дієвої програми по доступному житлу (у Європі відповідні ініціативи реалізуються за кошти інвесторів, а не громадян). За його словами, тенденція на Кіровоградщині, зокрема, у Кропивницькому, суттєво не відрізняється від загальнодержавної. В свою чергу, запрошений голова Конфедерації будівельників України Віталій Грусевич наголосив, що проблема корупційної складової при витрачанні бюджетних коштів у процесі закупівель, досі залишається актуальною. Навіть майданчик публічних закупівель Prozorro не в змозі у повному обсязі запобігти “дерибану” та “схемам”.

Безумовно, це серйозні виклики для забезпечення інвестиційної привабливості міста, адже тут потрібно реалізовувати ініціативи для зацікавленості, впевненості й вигоди потенційного інвестора, руйнуючи ті недоліки, котрі виникли протягом тривалого часу.

Департамент економічного розвитку та інвестицій у міській раді налічує 25 працівників.

Показати більше

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *