Політика

На Кіровоградщині відмовились від вигідних тендерів на утеплення школи

У Первозванівці Кропивницького району за майже 6 мільйонів гривень утеплять навчально-виховний заклад.

Про це йдеться у матеріалі “Без купюр“, інформує “Моє Місто“.

За результатом тендеру місцеві чиновники відхилили всі дешевші пропозиції, віддавши підряд фірмі, у якій раніше працювала чиновниця сільради. 23 липня відділ освіти, молоді та спорту, культури та туризму виконавчого комітету Первозванівської сільської ради  уклав угоду про капітальний ремонт із утеплення фасаду та довстановлення вікон в будівлі КЗ «Первозванівське НВО «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів дошкільний навчальний заклад».

Згідно з тендерною документацією, ремонт і фінансування передбачені у три етапи – до 2021 року. УЧАСНИКИ ТОРГІВ Згідно з інформацією на платформі ProZorro, на тендер із очікуваною вартістю у 6 млн. 338,4 тис. грн. подали пропозиції 6 будівельних фірм – ПП «Кабекслайн», ПП «ДІАЛОГ-БУД», ТОВ «МЕГАБУД-БК», ТОВ «АГ КАПІТАЛ ГРУП», ТОВ «ОРМА-ОЛІМП», ТОВ «Споруда 2017». За результатом аукціону, найдешевшу пропозицію у 4 млн. 500,3 тис. грн. подало ТОВ «АГ КАПІТАЛ ГРУП». За даними аналітичної системи Youcontrol, засновником фірми вказаний Арутюн Геворкович Алавердян із Кропивницького.

З часу участі у публічних закупівлях його підприємство освоїло 35 контрактів на понад 20,9 млн. грн. Водночас варто зазначити, що фірма значно «впала» у ціні на торгах. У таких випадках не виключена ймовірність подальшого подання заяв про збільшення суми договору через зростання вартості матеріалів. До того ж проект передбачає фінансування протягом трьох років.   Дещо реалістичнішу вартість у 5 млн. 388 тис. грн. запропонувало ТОВ «Споруда 2017», що записане на Віктора Станіславовича Коржа зі Знам’янки. Фірма встигла освоїти 20,3 млн. грн. за 33 контрактами у публічних закупівлях.

Ціну у 5 млн. 392,1 тис. грн. запропонувало ТОВ «ОРМА-ОЛІМП», бенефіціарними власниками якого значаться Андрій Вікторович Валітов, Ніна Вікторівна Коган, Сергій Олександрович Волохов зі Світловодська. Останній, до речі, обраний депутатом Світловодської міської ради від «Батьківщини». Підприємство, за результатом участі у публічних закупівлях, освоїло 1 млн. 983,7 тис. грн. за 4 контрактами, поставляючи в основному турбіни, двигуни та інше обладнання.   Утеплити навчально-виховний заклад за 5 млн. 878,7 тис. грн. запропонувало ПП «ДІАЛОГ-БУД», що належить Ірині Валентинівні Вільганюк зі Світловодська.

Її підприємство також має значний досвід у публічних закупівлях – освоїло 12 млн. 116,6 тис. грн. за 17 контрактами. Фірма не новачок для Первозванівської сільради і вже виконувала на її замовлення заміну вікон у вказаному навчально-виховному закладі. Тож, по суті, доукомплектація приміщення новими вікнами для фірми схожа на продовження роботи на хорошому підряді. Також «ДІАЛОГ-БУД» ремонтувало комп’ютерний клас у цьому НВО. На рахунку підприємства підряди від сільради на утеплення садочку і поточний ремонт будинку культури у Первозванівці. Додамо, що у вказаному підприємстві до призначення у вересні 2018 року на свою посаду працювала начальниця відділу інфраструктури та житлово-комунального господарства Первозванівської сільради Ірина Миколаївна Кобець.

Отриману на попередній роботі зарплату чиновниця вказала у своїй щорічній декларації. ПП «Кабекслайн» за результатом торгів запропонувало ціну у 5 млн. 989 тис. грн. Фірма записана на Леоніда Леонідовича Федоренка з Кропивницького і давно працює у будівельній сфері та освоїла понад 50 млн. грн. за 38 контрактами. У вказаному підприємстві, судячи з декларацій, працюють чоловік головної спеціалістки загального відділу Кіровоградської облради Світлани Іванівни Зарічної Юрій Погорілий, а також колишня співробітниця управління капбудівництва Кіровоградської ОДА Вікторія Валеріївна Керничанська. ТОВ «МЕГАБУД-БК» запропонувало виконати роботи за 6 млн. грн. та не знижувало свою вартість на аукціонах. Фірма належить Олександру Юрійовичу та Олені Анатоліївні Годункам із Кропивницького, на публічних закупівлях заробило 32 млн. 465,8 тис. грн. за 26 контрактами. ПЕРЕМОЖЕЦЬ І ПЕРЕМОЖЕНІ З «БУКЕТОМ» ПРЕТЕНЗІЙ За результатом торгів первозванівські тендерники визначили переможцем ПП «ДІАЛОГ-БУД».

Дешевші пропозиції відхилили з підстав порушення тендерних вимог. Зокрема, пропозицію ТОВ «АГ КАПІТАЛ ГРУП», що хотіло виконати роботи за рекордні 4,5 млн. грн., відхилили з підстав неподання копії усіх 16 сторінок паспорту керівника фірми, а лише основних. Крім цього, підставою для відхилення документів вказано, що у довідці про наявність матеріально-технічної бази не належно засвідчені копії про надання обладнання в оренду. Також замовник розцінив, що поточний ремонт дитячого садочку, копію договору про що на підтвердження виконання аналогічних робіт надали підприємці, не відповідає критерію «аналогічності». За першими з цих двох підстав відхилено пропозицію ТОВ «ОРМА-ОЛІМП». Через усе те ж подання копій не всіх сторінок паспорту отримало відмову і ТОВ «Споруда 2017». У свою чергу підрядники, яким відмовили, подали низку скарг, намагаючись оскаржити перемогу «ДІАЛОГ-БУДУ».

Проте Антимонопольний комітет їх відхилив. Розглянемо найсуттєвіші зауваження, на які нарікали фірми з дешевшими пропозиціями. Зокрема, антимонопольників переконували, що йдеться про порушення принципу конкуренції та неупередженого визначення переможців. Мовляв, ТОВ «ДІАЛОГ-БУД» подало на підтвердження виконання аналогічного договору довідки про капітальний ремонт із заміни існуючих віконних заповнень будівлі КЗ «Первозванівське НВО» Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів дошкільний навчальний заклад. Натомість підприємству, що запропонувало найдешевшу ціну, відмовили, вказавши, що поточний ремонт дитсадка не вважається «аналогічними» роботами. Проте колегія АМКУ постановила, що скаржник не довів та документально не підтвердив, що учасником надано інформацію про договори, які не є аналогічними у розумінні умов тендерної документації.

Радше тролінгом можна назвати претензії відхилених підрядників стосовно дотримання конкурентом вимоги про надання копій усіх сторінок паспорту. Вони нарікали, що оскільки за законодавством паспортом вважається зшита книжечка з визначеним переліком сторінок, керівниця «ДІАЛОГ-БУДУ» мала зробити ксерокс ще й зовнішньої частини обкладинки. В АМКУ цю претензію прогнозовано відхилили. У коментарі «Без купюр» регіональний представник проекту DOZORRO на Кіровоградщині Павло Лісниченко розповів, якою є типова реакція АМКУ на скарги стосовно неподання копій усіх сторінок паспорта керівника підприємства.

«Як показує практика розгляду схожих справ колегіями АМКУ, подання учасниками копій не всіх сторінок паспорту вважається порушенням вимог тендерної документації замовника. При цьому АМКУ аргументує свої рішення Положенням про паспорт громадянина України, затвердженим Постановою Верховної Ради України від 26.06.1992 № 2503-XII, якою передбачено, що паспортна книжечка являє собою зшиту внакидку нитками обрізну книжечку розміром 88х125 мм, що складається з обкладинки та 16 сторінок. На жаль, допускаючи таких елементарних помилок, учасники втрачають шанс на отримання вигідного підряду, а замовники зі свого боку – на економію бюджетних коштів», – пояснив експерт. 

Показати більше

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *