Політика

Хто балотується у Верховну Раду на Кіровоградщині і чого чекати виборцям

Передвиборча кампанія до Верховної Ради розпочалась одразу ж після президентських виборів. Навіть більше, вона розпочалась вже під час президентських виборів, коли основні та другорядні сили використовували трибуну кандидатів в президенти для розкрутки своїх політичних сил. Ці сили, як правило, були зареєстровані зовсім недавно.

З першого ж погляду видно факт передвиборчих маніпуляцій, коли звичайний виборець буквально губиться серед безлічі кандидатів та їхніх політичних проектів. Кандидати не лише обіцяють захмарні речі, але й не соромлячись підкупають тих, кого ще вчора обкрадали.

Ця цинічна схема, на жаль, дієва. Людина спочатку нечесним способом «заробляє» статки, купує особняки, автомобілі та інші активи. А коли приходить час виборів, намагається ухопитись за шанс не просто сховатись за депутатською недоторканістю, але й продовжити грабувати. Саме таку ситуацію ми бачимо у Кіровоградській області на 100 виборчому окрузі.

Так, найбільш відомий широкому загалу колишній народний депутат Станіслав Березкін. Він є співвласником низки компаній холдингу «КРЕАТИВ ГРУП». А ще він є фігурантом показової кримінальної справи №42016000000001254, при розслідуванні якої було встановлено, що він та його син Максим фігурують за рядом резонансних кримінальних проваджень, відкритих за фактом розкрадання коштів державного Ощадного банку. Загальна сума збитків, які були нанесені через крадіжку державних коштів, становить 97 млн доларів. Членам злочинної групи, а саме Максиму Березкіну, працівникам Ощадного банку та підприємства «Креатив», було повідомлено про підозру за статтями 191, 209, 366 КК України.

Злочин, скоєний Березкіним, був настільки явний та зухвалий, що жодні адвокати не змогли відбілити його. Прокуратурою було внесене подання до Верховної Ради щодо зняття з нього депутатської недоторканості. Для того, щоб уникнути цього, він був вимушений «вирішувати питання» зі своїми колегами – народними обранцями. Для цього йому довелось заплатити по 50 тисяч доларів кожному депутату, який голосував проти зняття недоторканості.

 

Вочевидь, гра буле варта свічок. Як результат Верховна Рада відмовилась надати згоду на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт нардепа Березкіна.

От і зараз єдиним шансом для Березкіна уникнути відповідальності за розкрадання державних коштів є виграти вибори, і знову отримати статус народного депутата, а разом з ним і рятівну для нього недоторканість. З цією метою він знову балотується до Верховної Ради по мажоритарному округу. Щоправда, нині обратись до парламенту у Станіслава Березкіна дуже мало шансів. Адже, згідно даних соціологічного опитування, проведеного у травні 2019 року, його особистий антирейтинг на окрузі становить 75%.

Інший герой округу №100 – Юрій Крутько, засновник та керівник ПП «Агрофірма Славутич» та фігурант кримінальної справи №12018120000000079, причетний до розкрадання сільськогосподарської продукції державного підприємства «Червоний землероб». Для цієї оборудки він залучив свою коханку Олену Злобіну, що є директором цього товариства.

Крутько організував фактично дерибан ДП «Червоний землероб», щоб здійснювати обробіток земельних ділянок, які належать цьому державному підприємству. Таким чином він зміг незаконно обробляти більше 3500 га державних земель та почав отримувати близько 50 млн грн на рік. Це гроші, що мали потрапити до держбюджету України та місцевих бюджетів Кіровоградщини.

Але не тільки за рахунок розкрадання майна державних підприємств збагачується Крутько. Він створив громадську організацію «Всеукраїнське об’єднання самооборона» нібито для протидії рейдерським захопленням. Але по факту ця ГО займається систематичним вимаганням грошових коштів у представників аграрних підприємств та фермерських господарств під виглядом членських внесків за начебто силову допомогу при можливому захопленні. Таким чином в кишені Крутько потрапляє від 30 до 100 тис. грн  з кожного фермера.

Найбільш обурює те, що насправді надавати допомогу членам свої організації Крутько не збирався ніколи. Це довела ситуація зі спробою рейдерського захоплення ТОВ «Нива», коли Крутько отримав грошові кошти за силову підтримку та протидію рейдерському захопленню, однак по факту жодних дій для захисту підприємства вчинено не було.

Третій цікавий кандидат на окрузі №100 – Ігор Мурдій. Найбільш несподіваним виглядає, те що висунула його кандидатом в народні депутати президентська партія «Слуга народу».

Мурдій – фігурант кримінальної справи №12016120020011511, при розслідуванні якої було встановлено, що він, перебуваючи на посаді керівника підприємства, що здійснює ремонт асфальтового покриття, завищував вартість виконаних робіт, привласнюючи гроші. А зараз його фірма здійснює державний нагляд за якістю робіт з ремонту дорожнього покриття в області. Чи не цим пояснюється жахливий стан доріг на Кіровоградщині? Можливо, саме за рахунок державних коштів, які повинні були йти на ремонт доріг, дорожня мафія, членом якої є Мурдій, змогла просунути його кандидатом в президентську партію.

Схеми збагачення за рахунок бюджету Ігор Мудрій вивчив давно. Адже управлінську діяльність він розпочав ще у 2010 році, очоливши філію «Новгородівського райавтодору» – ДП Кіровоградської міської ради. В серпні 2013 року став директором КП «Трест зеленого господарства» Кіровоградської міської ради. На цих посадах Мудрій організував ряд схем щодо розкрадання бюджетних коштів, зокрема з завищенням вартості робіт, товарів і послуг при проведенні тендерних закупівель, з метою подальшого одержання «відкатів» від представників комерційних структур.

Також Ігор Мудрій спільно з іншими посадовими особами Кіровоградської міської ради «закривав» акти виконаних робіт комерційним структурам по роботам, що фактично проведені не були. Так, у 2013 році КП «Елізавета» виграла тендер на загальну суму 1,6 млн грн щодо благоустрою міста Кіровоград. У подальшому посадові особи КП «Елізавета», за попередньою домовленістю з Мудрієм заключили договір підряду з фіктивним підприємством ПП «Будреаль» та перерахували на рахунок цього підприємства бюджетні кошти в сумі 284 тис. грн, що були отримані від КП «Трест зеленого господарства» за виконання робіт щодо благоустрою. У результаті таких дій роботи були проведені не в повному обсязі, а частина бюджетних коштів переведена на фіктивні підприємства та конвертована в готівку.

Наступний кандидат «з історією» від округу №100 – Євген Лучков. Він є власником ТОВ «Будінжинірінг Він», ТОВ «Агрокомтрейд-альянс», ТОВ «Сервіс охорони», ПП «Міраж», ФГ «Міф».

Користуючись зв’язками з податківцями (зокрема з заступником начальника головного управління ДФС в Кіровоградській області Олександром Личуком), Лучков вчинив махінацію з податками для своїх підприємств, внаслідок чого було порушено кримінальну справу №12017120020012118 через недоотримання бюджетом коштів.

Як повідомляло інформагентство УНН, «за останні три роки компанія кіровоградського мажоритарника Євгена Лучкова – ТОВ «Агрокомтрейд-альянс» – фігурувала у 58 кримінальних судових справах». Про це свідчать дані YouControl.

Так, за даними слідчих, невстановлені особи, діючи за попередньою змовою зі службовими особами та працівниками українських банків ПАТ «АКБ «Конкорд», ПАТ «Сбербанк», ПАТ «ПУМБ» та інших банківських установ, створили у Кіровоградської області низку фіктивних юридичних осіб для переведення коштів в готівку (т. з. «обнал»).

Слідчі встановили, що на рахунки вищевказаних банків співучасники злочину організували надходження безготівкових грошових коштів від підприємців, які мали намір ухилитися від сплати податків. Під час досудового розслідування встановлено, що «Агрокомтрейд-альянс» є одним з 31 підприємства, реквізити якого використовувались у незаконній діяльності.

Крім того, згідно з даними YouControl, щодо компанії Євгена Лучкова  відкрито 1 виконавче провадження від 24 квітня 2019 року.

Ми проаналізували ситуацію з мажоритарниками лише на одному окрузі у Кіровоградській області. Нажаль, подібна ситуація склалася во всій країні: в Раду хочуть пролізти різномасні пройдисвіти. Подекуди вони йдуть самовисуванцями, подекуди – від відомих політсил. Ми ж з вами маємо розуміти, що по округах обираємо в першу чергу не політсилу, а особистість. Тож вивчаймо та аналізуймо інформацію щодо цих особистостей, щоб не провести до парламенту недостойних хапуг, котрі й надалі наживатимуться за наш рахунок.

Показати більше

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *