Політика

На Кіровоградщині виявили білборди та сітілайти без вихідних даних

У Кіровоградській області спостерігачі ОПОРИ написали 24 заяви до правоохоронних органів щодо розміщення білбордів та сітілайтів без вихідних даних за 71 адресою.

Заяви були написані на агітаційні матеріали політичних партій: Радикальна партія Олега Ляшка, Аграрна партія України, «Опозиційна платформа «За життя», Українська стратегія Гройсмана, «Європейська Солідарність» та інші.

«Наразі в поліцію надійшло 42 заяви, які стосуються порушень виборчого законодавства. Із них 38 щодо розміщення зовнішньої реклами без вихідних даних, 1 – пошкодження агітаційного матеріалу, 3 – розповсюдження наклепу. Чотири факти не знайшли відповідного підтвердження. Всі інші факти перевіряються», – зазначила  речниця Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області Віталіна Бевзенко.

 

«Нагадаю, що відсутність інформації про замовника реклами, відповідального за друк може свідчити про непрозоре фінансування. Зокрема, не з виборчого фонду. Ми закликаємо кандидатів у депутати дотримуватись вимог діючого законодавства», — наголосила координаторка спостереження ОПОРИ за виборами у Кіровоградській області Зоя Лебідь.



Згідно з частиною 1 статті 70 Закону України «Про вибори народних депутатів України», партія, кандидати у депутати від якої зареєстровані у загальнодержавному окрузі, кандидати у депутати мають право розпочати свою передвиборну агітацію з дня, наступного за днем прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидатів у депутати. Після реєстрації кандидатів матеріали передвиборної агітації повинні мати необхідні вихідні дані та бути розміщені за кошти виборчого фонду відповідно до частини 23 статті 74 та частини 7 статті 73 Закону України «Про вибори народних депутатів України».

У частині 7 статті 69 Закону України «Про вибори народних депутатів України» йдеться, що друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про замовника цих матеріалів, установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання, що належить партії, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск. Кандидат у депутати в одномандатному окрузі фінансує із коштів свого виборчого фонду заходи і матеріали передвиборної агітації та розміщення політичної реклами на власну підтримку (частина 8 статті 68 Закону).

Згідно зі статтею 212-13 КУпАП, виготовлення або замовлення виготовлення під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно передбачають накладення штрафу на громадян від десяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від п’ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян; розповсюдження (рознесення, вивішування, роздавання) під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно, а так само організація такого розповсюдження караються накладенням штрафу на громадян від трьох до п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Показати більше

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *