Політика

Українців почали штрафувати за комуналку: на черзі абонплата та відключення

Українці в червні отримають перші штрафи за несвоєчасну оплату комунальних послуг. До того ж карають за кожен день прострочення. Якщо і це не спрацює – послугу можуть взагалі відключити.

Крім того, вже незабаром постачальники введуть абонентську плату, яку доведеться вносити щомісяця і незалежно від того, користувалися комуналкою чи ні.

Пеню вже почали нараховувати

“Із 10 червня 2019-го набуває чинності Закон України “Про житлово-комунальні послуги”, в рамках якого відповідальність споживача за непогашену заборгованість стане більш жорсткою”, – заявила прес-служба Дніпровського району столиці. Це ж стосується всієї країни. Тепер каратимуть за кожен день прострочення.

Правда, покарання це суто символічне – 0,01% суми боргу. Припустимо, якщо заплатити на 30 днів пізніше комуналку на загальну суму 2 тис. грн, розмір штрафу становитиме всього 6 грн. Юрист Олександр Плахотник пояснює: розмір пені не повинен досягати 100% суми боргу, однак за діючих ставок це практично неможливо.

Комуналка в Україні

“Особисто моя позиція – пеня потрібна і її штраф має бути більш значним. Є випадки, коли людина не може заплатити вчасно, їх потрібно передбачити. Наприклад, нараховувати не після 20-го пеню, а через три тижні після граничного терміну оплати. Тоді зніметься багато нюансів: до прикладу, якщо зарплату затримали, бюджет не розрахували і т. п. Але просто так не виконувати умови договору, яких одна сторона дотримується, а друга – ні, й не нести за це ніякої відповідальності – нонсенс”, – упевнений юрист.

Як будуть нараховувати пеню:

  • за кожен день, починаючи з 20-го числа;

  • якщо держава не виділила субсидію, а вона передбачена, пеню нараховувати не будуть;

  • постачальник сам нараховуватиме розмір пені;

  • загальний розмір пені має становити не більше 100% боргу.

До слова, загальний борг українців за комуналку – приблизно 62 млрд грн. Якби вся ця сума була накопичена після вступу закону в силу, то кожен день прострочення всім боржникам обходився б у 620 тис. грн.

Погрожують відключеннями і готуються до абонплати

“Не заплатите за комуналку – будете платити штраф”, – з таким попередженням до своїх клієнтів звернулися водоканали по всій країні.

Формула підрахунку розміру абонентської плати виглядає так:

Мінімальна зарплата * 2,58 * 0,15 * К, де

  • 2,58 – середня кількість осіб у сім’ї;

  • 0,15 – середня частка витрат на комуналку від загального доходу сім’ї;

  • К – коефіцієнт (для опалення і води – 0,019, для сміття – 0,009).

Нині мінімальна зарплата становить 4173 грн. Відповідно, абонентська плата на опалення, гарячу та холодну воду буде по 30,6 грн, а на вивезення сміття – 14,5 грн.

Показати більше

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *