Політика

Як боротися з ураном, якщо дерева гинуть від “омолоджувальної” обрізки, а влада не реагує?

Сьогодні, 31 травня, у приміщенні наукової обласної бібліотеки імені Д.І. Чижевського відбулася модерована дискусія на тему: “Чому Кропивницький має бути екологічним європейським містом?!”

Одна із організаторів акції, директорка “Прес-клубу реформ”, журналістка, громадська діячка Вікторія Талашкевич розповіла, що згідно даних Всесвітньої організації охорони здоров’я, Україна займає перше місце за кількістю смертей від забруднення повітря. В рамках громадської кампанії “Дихати по-людськи” було досліджено також досвід інших країн. Підтримку даної ініціативи висловили донори з Польщі.

Питання також актуальне в розрізі наявності уранових шахт на Кіровоградщині та вплив радону на здоров’я місцевих жителів .

“Уран спонукає виклик раку легенів. На Кіровоградщині його вдосталь”, – зазначив зав. відділом епідеміології неінфекційних захворювань Центру громадського здоров’я МОЗ України Анатолій Оперчук.

За його словами, зелені насадження відіграють вагому роль у очищенні повітря. У Кропивницькому ж останнім часом виникла проблема у здійсненні неякісної омолоджувальної обрізки дерев, яка невдовзі призводить до їхньої загибелі. На цьому у своєму виступі акцентувала увагу керівник громадської організації “Озеленення Кропивницький” Надія Паливода.

Громадська активістка повідомила, що очікує розгляду міською радою проекту рішення щодо накладання мораторію на таку обрізку, який зареєстрував голова фракції ВО “Батьківщина” в міській раді Олександр Цертій.

“Якщо ми не погодимо цей проект рішення, то в місті залишаться одні лише пеньки або сухостої. Київ і Львів вже це зробили. На черзі Харків. Невже ми маємо бути позаду?” – резюмувала Надія Паливода.

Професійний дендролог Євген Ткачук повідомив, що мав розмову із представниками міської влади щодо вказаної проблеми, проте конструктивного діалогу досягти так і не вдалося. Дане питання піднімалося ним як у 2006, так і в 2017 році. Більше того, спеціаліст стверджує – підстав для здійснення омолоджувальної обрізки дерев наразі немає.

Депутат міської ради Олександр Цертій, в свою чергу, наголосив на необхідності затвердження мораторію на омолоджувальну обрізку дерев:

“Ця проблема, як жителя міста, турбує мене вже досить давно. З року в рік дерева обрізаються у варварський спосіб. Таке “омолодження” призводить до його аварійності, а не відновлення. А підприємства, котрі виконують відповідні послуги, мають з цього непоганий зиск. Адже обрізати зелене насадження таким чином і тримати за це кошти – найпростіше й найвигідніше рішення, зважаючи ще на реалізацію ними спиляних гілок. Маю надію, що депутати підтримають запропонований мною проект рішення”.

Депутат переконаний, виконавчі органи не реагують належним чином на проблему, котра дійсно існує в обласному центрі.

Директор департаменту екології та природних ресурсів Кіровоградської ОДА Олександр Ковтунов повідомив і про проблему забруднення повітря великою кількістю пилу. Нукліди пилу згубно впливають на здоров’я людей і її потрібно вирішувати, переконаний Колтунов. Чиновник закликав громаду приділяти цьому також значну увагу.

“Добре, що в нас є люди, яким не все одно на екологію та майбутнє міста, здоров’я наших дітей і онуків”, – відзначила наостанок модераторка зустрічі Людмила Макей.

Взяти участь у дискусії також запрошували секретаря міської ради Андрія Табалова, проте посадовець на зустріч так і не з’явився.

Показати більше

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *