Політика

Влітку злетять ціни на авто: які та на скільки

В Україні вже з серпня можуть значно подорожчати автомобілі. Усі автодилери, які ввозять авто з Європи, повинні довести, що їхній товар не виробили в Росії. В іншому випадку вони зобов’язані заплатити спецмито в розмірі 5% від вартості.

Які автомобілі подорожчають

 

15 травня Кабінет міністрів змінив список заборонених до ввезення в Україну товарів із Російської Федерації. За словами віце-прем’єр-міністра Степана Кубіва, дискусії щодо відповідних змін провели бізнес-асоціації. Тепер до переліку потраплять й автомобілі, які були зроблені в Росії.

На території РФ працюють десятки заводів відомих автомобільних гігантів. Це Mercedes, Renault, Kia, Hyundai та інші. Правда, в останні роки не так багато автомобілів із Росії потрапляють в Україну. Крім військової агресії, щодо російських авто і так діє спецмито залежно від заводу — 10-15%.

За даними Autoconsulting, на українському ринку на сьогодні присутні такі відомі марки, які повністю або частково виробляють у РФ:

Lada (всі моделі).

ГАЗ (всі моделі).

УАЗ (всі моделі).

VW Polo Sedan.

Hyundai Creta і Accent.

Chevrolet Niva.

Kia Rio.

КамАЗ.

ПАЗ.

Не виключено і потрапляння на вітчизняний ринок автомобілів марок BMW, Toyota і Mercedes, які також виготовляються в РФ.

За новими правилами, які почнуть діяти з 1 серпня 2019 року, абсолютно всі автомобілі, які імпортуються в Україну, будуть вважатися російськими, якщо не доведено протилежне. Не важливо, де фактично вони зроблені — в Європі, Азії або США. Спростувати це можна лише надавши сертифікат походження авто.

Саме на основі його даних митна служба і зможе визначити, звідки ввезений автомобіль. Якщо ж документа не буде — доведеться заплатити спецмито в розмірі 5% від вартості автомобіля.

Кого стосуватиметься

Проблеми з поставками авто в Україні можуть виникнути у неофіційних дилерів або в приватників. Їм доведеться виходити безпосередньо на виробника, щоб отримати відповідний сертифікат. Або користуватися перевіреними посередниками. В іншому випадку потрібно переплачувати на 5% більше.

“На приватних осіб — 100% вплинуть зміни. Щоб отримати офіційний сертифікат походження, потрібно звертатися в Торгово-промислову палату, або на завод. А ви уявляєте собі — для приватних осіб або “сірих” дилерів таке фізично неможливо. Для офіційних автодилерів таких проблем не повинно бути, ми вже готуємося до цього”, — пояснив гендиректор Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів Олег Назаренко.

Наприклад, у компанії WEST AUTO HUB, яка спеціалізується на доставленні авто з Європи і США пояснили нам, що ніяких проблем з розмитненням автомобілів не буде. Ціна на послуги не збільшиться.

Тому, судячи з усього, платити більше доведеться тільки приватникам і “сірим” дилерам.

А що з “євробляхами”?

Ймовірно, нововведення не зачепить і “євробляхи”. По-перше, безпосередньо в законі №8487 не вказана вимога про сертифікат походження вживаних авто на єврономерах. По-друге, малоймовірно, що автомобіль із єврореєстрацією, пригнаний з Європи, раніше був виготовлений у Росії.

Показати більше

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *