Суспільство

На громадських слуханнях у міськраді підтримали ініціативу щодо здорожчання проїзду в громадському транспорті

Тарифи на проїзд у міському комунальному транспорті стали темою громадських обговорень, які відбулися в Кропивницькій міській раді у п’ятницю, 3 вересня. Про це йдеться на сайті Кропивницької міської ради.

“Нині у Кропивницькому вартість разового квитка для проїзду в тролейбусах складає 5 гривень, в комунальних автобусах — 6 гривень. Фактичні витрати КП “Елетротранс” за перше півріччя 2021 року становлять майже 114,2 мільйона гривень. Електротранспортом скористалися 10,15 мільйона пасажирів, з яких лише 2,38 мільйона — платних. Автотранспортом перевезено майже 5,6 мільйона пасажирів, з них всього 1,4 мільйона тих, хто не користується правом пільгового проїзду, – повідомив начальник управління транспорту та зв’язку Віктор Житник. – Станом на кінець серпня утворилася заборгованість управління за компенсаційними виплатами за пільгові перевезення пасажирів КП “Електротранс” у сумі понад 9,5 мільйона гривень. А збитки самого комунального підприємства за перше півріччя 2021 року — 29,3 мільйона гривень. Для порівняння, за аналогічний період 2020 року вони склали майже 7,5 мільйона гривень. Разом з тим, підприємство цьогоріч випускає на маршрути на 15 одиниць більше транспортних засобів, ніж минулого року. Враховуючи вищезазначене, за результатами сформованого на підставі фактичних витрат за І півріччя 2021 року КП “Електротранс” розрахунку, собівартість перевезення пасажирів електротранспортом становить 6,81 гривень, автотранспортом – 8,00 гривень”.

Річний обсяг компенсації з місцевого бюджету на покриття різниці, яка утворилася внаслідок невідповідності розміру діючих тарифів на перевезення пасажирів та розміру фактичних тарифів в перерахунку на 2021 рік орієнтовно становить 15 мільйонів гривень. Це стосується лише платної категорії пасажирів. Склалася ситуація, в якій окрім компенсації за перевезення пільгових категорій громадян, місцевий бюджет з метою недопущення зупинки КП “Електротранс” змушений відшкодовувати підприємству різницю в тарифах за платних пасажирів.

“Ми неодноразово зверталися до органів державної влади з проханням дозволити перевезення у громадському комунальному транспорті стоячих пасажирів. Це б сприяло покращенню ситуацію. Днями надійшла відповідь від Міністерства охорони здоров’я. Нам знову відмовили. Нині маємо нагальну необхідність перегляду вартості проїзду, що, зокрема, дозволить зменшити навантаження на місцевий бюджет, – підкреслив Віктор Житник.

Участь в обговоренні взяли представники громадськості обласного центру.

Більшістю голосів було підтримано проведення заходів з перегляду вартості проїзду в громадському транспорті, які дозволять зменшити навантаження на місцевий бюджет.

Управлінням транспорту та зв’язку підготовлено проєкти відповідних рішень виконавчого комітету Кропивницької міської ради «Про встановлення тарифу за одну поїздку пасажира у міському електричному транспорті м. Кропивницького» та «Про встановлення вартості разового проїзду одного пасажира на міських автобусних маршрутах загального користування м. Кропивницького», якими пропонується встановити вартість проїзду в громадському транспорті на економічно обгрунтованому рівні: електричним транспортом – 7,00 грн, автомобільним транспортом – 8,00 грн.

Одночасно, учасники громадських обговорень підтримали пропозицію створення комісії з аудиту роботи міського пасажирського транспорту.

Показати більше

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *