Суспільство

Історичні пам’ятки Кропивницького під надійним захистом: затвердили історико-архітектурний план міста

Депутати Кропивницької міської ради на ХІ засіданні дев’ятої сесії прийняли рішення про затвердження містобудівної документації “Історико-архітектурний опорний план міста Кропивницького з визначенням меж і режимів використання зон охорони пам’яток та історичного ареалу”.
 
Чому це рішення стало історичним і яке значення має для пам’яток історії нашого міста, пояснила очільниця управління містобудування та архітектури Кропивницької міської ради Ірина Мартинова.
 
– Необхідність розроблення опорного плану зумовлена вимогами містобудівного законодавства і тим, що наше місто у 2001-му році внесено до Списку історичних населених місць України. На такі міста розробляється опорний план, який є складовою Генерального плану міста. Генплан Кропивницького затверджено у 2000-му році без архітектурного опорного плану, – пояснює Ірина Мартинова. – Історико-архітектурний опорний план — це наукова проектна документація, метою якої є збереження пам’яток та об’єктів культурної спадщини, збереження традиційного характеру забудови нашого міста.
 
Дана документація двічі розглядалася консультативними радами з питань охорони культурної спадщини при Кіровоградській облдержадміністрації та науковцями Науково-методичної ради Міністерства культури та інформаційної політики України. Торік у лютому цю документацію відповідним наказом затвердив департамент культури та туризму облдержадміністрації, а в грудні — Міністерство культури та інформаційної політики України.
 
– Цим наказом затверджені межі і режими використання зон охорони пам’яток та історичного ареалу міста Кропивницького, а відповідним органам з питань земельних ресурсів, уповноважених органів містобудування та архітектури забезпечити його виконання. В подальшому затверджений історико-архітектурний план буде включено до складу комплексного плану, як невід’ємна складова Генерального плану. Це означає, що більш як пів тисячі історичних пам’яток Кропивницького будуть збережені і перебувають під надійним захистом історико-архітектурного плану, – наголосила Ірина Мартинова.
Показати більше

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *