Суспільство

Майже пів сотні плит вкрали зі злітно-посадкової смуги аеродрому у Кропивницькому

У Кропивницькому за добу зі злітно-посадкової смуги аеродрому вкрали майже пів сотні плит. Про це розповів начальник обласного управління капітального будівництва Микола Федорчук, ідеться на сайті Суспільного.

На балансі цього управління та Міністерства освіти знаходиться ця смуга. Плити з аеродрому вивозили люди, які показали охороні договір купівлі-продажу – говорить заступник начальника Льотної академії Віктор Кухаренко.

Про те, що плити хтось продає, не знав – каже Микола Федорчук. “Нам нічого не відомо про цей договір, УКБ не здійснювало ніяких дій по продажу даного об’єкта. Злітна смуга знаходиться з 1985-го року на балансі управління капітального будівництва як об’єкт “Незавершене будівництво”. Додав, майно знаходиться під наглядом Льотної академії.

Начальник академії Сергій Неділько говорить – правових підстав охороняти цю частину аеродрому не мають, бо не є власниками.

“Ця недобудована частина – в управлінні капітального будівництва ОДА. Протягом останніх років пред’являлись претензії від різних фірм, що вони є власниками цих плит. Ми кожного разу звертались до поліції, СБУ”.

24 травня охорона аеродрому помітила на смузі невідомих людей і техніку. Тут працював будівельний кран, плити вивозили вантажівками.

“Це плита, яка може нести суттєве навантаження – близько 40 тон, – розповідає заступник начальника Льотної академії Віктор Кухаренко, – люди, які вивозили плити, надали договір купівлі-продажу. За 86 плит покупець мав сплатити 72 тисячі гривень. Покупець – Любанчук Ігор Миколаєвич, продавець – торговельно-виробнича група “Аватар”, спільне українсько-російське підприємство, в особі генерального директора Маламуда Бориса Абрамовича. По реєстрації обидва знаходяться у Кропивницькому, адреса: Преображенська, 27 і В’ячеслава Чорновола, 1в”.

Розслідують цей випадок за фактом замаху на таємне викрадення чужого майна – розповідає слідчий Богдан Федічкін.

“Особи встановлені, в разі достатніх доказів для підозри буде повідомлено про підозру про правопорушення. Наразі встановлюється місцезнаходження тих бетонних плит, які були вивезені”.

Це друге кримінальне провадження за фактом крадіжки аеродромних плит – каже Богдан Федічкін.

“Кримінальне провадження за 2016 рік направлене до Кіровського районного суду, наразі відбувається судовий розгляд даного кримінального провадження, конкретного рішення ще не прийнято”.

Адвокат Юрій Деркаченко зазначає наступне:

“У мене великі сумніви, що покупець буде ризикувати за такі кошти, не бачивши документів на товар. Слідчі мають визначити правомірність договору купівлі-продажу. Продавець однозначно повинен підтвердити документально, що він є власник товару”.

У будинку на вулиці В’ячеслава Чорновола, 1в у Кропивницькому, де за угодою купівлі-продажу зареєстрований покупець аеродромних плит, знімальній групі Суспільного двері ніхто не відчинив. Жінка, яка живе у сусідній квартирі, відмовилась назвати себе, каже, про людину на ім’я Ігор Любанчук не чула. “22 роки живу, тут кума моя жила, потім продали, тут ремонт зробили, перепродали”.

На вулиці Преображенська, 27 у Кропивницькому, за адресою, вказаною, як місце реєстрації підприємства, яке продавала плити з аеродрому, з березня працює кафе, каже власник Дмитро Смельняк. “Ми орендуємо, я так розумію, що знаходився магазин продуктовий до цього, до цього ще якісь підприємці”.

На сайті Суспільного зазначається, що видання готове озвучити позицію людей, які показали документи на право власності на плити зі злітної смуги та тих, хто їх купив.

Показати більше

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *