Суспільство

Британська неурядова організація MAG готується відкрити операційну базу у Кропивницькому

У Кропивницькому британська неурядова організація Mine Advisory Group (MAG), яка надає допомогу постраждалим від мін та стрілецької зброї по всьому світу, долучається до протимінної діяльності в Україні, наразі проходить сертифікацію своєї роботи у нас в державі, а головний офіс регіону планує перемістити з Києва до Кропивницького.

Чому саме Кропивницький обрали представники організації і якої допомоги та сприяння вони потребують тут на місцевому рівні обговорили сьогодні, 25 січня, в Кропивницькій міській раді. Заступник міського голови Олександр Мосін  разом із представниками обласних управлінь ДСНС та національної поліції зустрілись із старшим технічним експертом організації Mine Advisory Group Ніком Гестом, менеджеркою проєктів Катериною Темплтон та консультантом з логістики Іваном Коротким.

– Кропивницький з перших днів війни працює як потужний гуманітарний хаб. Ми збираємо і передаємо гуманітарну допомогу постраждалим областям, наші водії на автобусах окремих комунальних підприємств у перші місяці повномасштабної війни евакуювали жителів Запорізької та Донецької областей, лише у Кропивницькому на обліку майже 25 тисяч сімей внутрішньо переміщених осіб, а по області близько 90 тисяч, – зазначив у розмові Олександр Мосін.

Нік Гест не приховував, що цей факт з-поміж іншого також вплинув на вибір команди організації MAG розгорнути операційну базу саме в Кропивницькому. На ділі це передбачає, що в найближчій перспективі у Кропивницькому можуть розпочати готувати спеціалістів із розмінування територій та команди тренерів, які навчатимуть мінних ризиків населення.

Від міської влади представники організації очікують сприяння у підборі майданчиків для навчання, також їм потрібна інформаційна підтримка і супровід для пошуку охочих пройти це навчання. Варто зазначити, що навчання відбуватиметься за жорсткими міжнародними стандартами після відповідного погодження української сторони.  Пройти його можуть як чоловіки, так і жінки, якихось особливих початкових знань з цієї теми не вимагають, триватиме підготовка місяць. Жодних вибухових робіт під час навчання не проводитиметься. Всього планують залучити близько ста осіб в основному з Кіровоградщини та Миколаївщини. Після цього люди, які потраплять до команди ідентифікаторів працюватимуть під керівництвом досвідчених саперів на постраждалих від російських окупантів територіях, їхнє завдання зводитиметься лише до виявлення небезпечних вибухових об’єктів, і тільки після року роботи вони зможуть претендувати на підвищення рівня своєї кваліфікації. Команди інформування зорієнтовані будуть на роботу із вимушеними переселенцями, які повернувшись до своїх домівок можуть зустрітися там із випадками мінної небезпеки.

Найближчими днями представники  MAG зустрінуться із керівництвом Кіровоградської обласної військової адміністрації. Як зазначив Олександр Мосін, Кропивницький готовий до співпраці з Mine Advisory Group.

Показати більше

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *