Суспільство

Історія переселенки, яка приїхала у Кропивницький

Від початку війни Кіровоградщина вже прийняла понад 60 тисяч внутрішньо переміщених осіб із областей, де нині ведуться активні бойові дії.

Хтось їхав через Кропивницький транзитом далі, утім багато людей лишилися у місті, де, на щастя, поки не чутно вибухів і боїв. Однією з тих, хто знайшов прихисток у місті в центрі України, є харків’янка Тетяна Чорна. Вона не тільки знайшла тут мирний дім, а й справу до душі – вчить охочих дівчат вишивати. Жінка розповіла історію евакуації своєї родини і про найдорожчий скарб, який узяла з собою.

– Із Харкова ми виїхали на другий день війни. Мікрорайон, де  жили, російські війська почали обстрілювати одним із перших, бо там поряд розміщений авіазавод. У вікні бачила ті обстріли і вибухи. Дуже страшно… – пригадує страхіття Тетяна Чорна.

Жінка розповідає, її син одразу пішов у військкомат, а вона з невісткою і півторарічним внуком зібрали найнеобхідніше і поїхали з міста.

– Толком навіть речі не встигли зібрати, взяли найнеобхідніше, памперси дитині і бабусину вишиту сорочку, якій більше ста років. Вона — найдорожче, що у мене є. Я золото з дому не взяла, а цю сорочку забрала. Цінність цієї сорочки в тому, що на Слобожанщині залишилося мало таких надбань. Це раритетна, музейна річ, яку зберігаю у себе, – розповідає Тетяна Чорна ніжно розгладжуючи вишивку.

Цю сорочку вишивала ще бабуся Тетяни, яка була 1902 року народження. Вишиванка пережила три війни і два голодомори. Таких вишитих речей, каже, у бабусі було багато, але з усього надбаного лишилося лише дві вишиті сорочки, які бабуся залишила собі на смерть. Решту виміняла на харчі, щоб врятувати родину від голодної смерті.

– Ще одна вишиванка залишилася у Харкові. Зараз шукаю можливості, щоб мені її передали у Кропивницький. А цю ось, як реліквію, тримаю біля серця. Моя бабуся все життя її берегла і заповідала, щоб у цій сорочці її поховали. А ми вмовили, щоб вона залишила її нам. Не можна таку красу хоронити, – розповідає харків’янка. – По цій сорочці я вчилася вишивати. Бабуся вже була старенька і не могла передати секрети своєї майстерності, тож я брала її сорочки і повторювала стьобки, узори. А згодом уроки вишивання брала з книжок. За все життя вишила багато речей. За фахом я бухгалтер. Але із задоволенням навчу охочих вишивати, аніж бухгалтерській справі. Це моя віддушина.

Виїхати з Харкова й облаштуватися у Кропивницькому Тетяні Чорній з родиною допомогла її подруга, яка народилася в цьому місті. А ще запропонувала вчити місцевих дівчат вишивати.

Оскільки знає секрети майстерності і вміє вишивати у різних техніках, вирішила не зберігати їх, а поділитися з усіма охочими, щоб кропивничанки навчилися цій справі і знали, що таке Слобожанська вишивка. Охочі знайшлися одразу, тож щотижня збираються на майстер-клас, аби освоїти нову техніку.

Улюблена справа трохи відволікає думки від трагічних подій у рідному місті і заспокоює, але серце жінки у рідному Харкові.

– Відтанути від того всього не можливо. Коли з людьми спілкуюся, стає легше, але думками лину у мій бідний Харків. Там мій дім, син на війні. Подруга кликала мене їхати в Італію, але я не можу розрізати свою пуповину. Тут почую слово сина в телефоні — і вже легше, а там цього не буде. Кропивницький — гарне місто, мене тут добре прийняли, хоча я намагаюся не обтяжувати нікого, дистанційно працюю, орендую квартиру. Але щодня спілкуюся з колегами, з друзями з Харкова. Місто дуже зруйноване. Старі люди кажуть, фашисти у Другу світову не  такого не зробили, а ці нелюди розбили і зруйнували все. Треба багато часу, грошей і людських сил, аби те відбудувати, – каже Тетяна Чорна.

Утім жінка переконана, що після перемоги ми все відбудуємо, адже наші люди надзвичайно сильні. Каже, багато хто із її знайомих, хто виїхали з Харкова, вже повертаються назад і там розбирають і прибирають розвалини.

На запитання, яке її найбільше бажання, Тетяна Чорна каже, часто думає над цим. Найбільше хоче, щоб рідні і всі люди були живі. А ще хоче просто виплакатися. Утім своє бажання вкладає у давню козацьку приказку: хай повиздихають наші вороги.

Про свій скарб — вишиванку, каже, поки жива — від себе не відпустить, бо вона справді зігріває.

– Буває плачу вночі. А тоді вдягну цю сорочку і стає легше. Вона для мене — як терапія. Через неї бабуся з неба оберігає мене і мою родину, – переконана харків’янка Тетяна Чорна.

Показати більше

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *