КриміналСуспільство

В суді розглядатимуть справу Максима Березкіна щодо привласнення мільйонів доларів “Ощадбанку”: з’явились нові подробиці

У вересні 2021 року НАБУ та САП скерували до суду обвинувальний акт стосовно 12 осіб у справі заволодіння 20 млн дол. США АТ «Ощадбанк». Серед них – син нині покійного екс-нардепа з Кропивницького, президент ФК “Зірка”, колишній голова Наглядової ради “Креативу” – Максим Березкін. Цього місяця відбулося підготовче засідання у справі.

За даними слідства, у період 2013–2015 років службові особи приватних підприємств, що входили до групи «Креатив», у змові зі службовими особами АТ «Ощадбанк», підробивши документи, незаконно отримали в держбанку кредит на суму 20 млн дол. США (160 млн грн в еквіваленті на момент вчинення злочину) нібито на купівлю насіння соняшника.

Після отримання коштів тодішні власники групи «Креатив» вивели їх за кордон на рахунки підконтрольних їм компаній, зареєстрованих у Белізі та Швейцарії. А згодом цими ж грошима сплатили купівлю корпоративних прав юридичних осіб, що володіли цінною нерухомістю. Кінцевими власниками групи “Креатив” на той момент були нині покійний народний депутат Станіслав Березкін, його син Максим Березкін та їх партнер Юрій Давидов

27 вересня 2019 року НАБУ та САП повідомили про підозру екснародному депутату, який водночас був бенефіціарним власником компаній групи «Креатив» та організатором корупційної схеми з заволодіння коштами «Ощадбанку». Наразі провадження стосовно нардепа закрите у зв’язку з його смертю.

НОВІ ПОДРОБИЦІ

Як пише видання My.ua, “попередня камеральна перевірка дозволила зрушити кримінальну справу з мертвої точки та стала фундаментом доказової бази у справі”.

Редакції стали відомі деякі деталі та подробиці справи ймовірних посадових порушень працівників Ощадбанку за цим кредитом.

Основою доказовою базою у справі стала підготовлена у 2017 році експертом Національного банку України «Інформацію щодо активних операцій з компаніями групи Креатив в межах камеральної перевірки АТ «Ощадбанк» (на виконання розпорядження Національного банку України від 02.08.2017 №593-ро)» (далі по тексту – камеральна перевірка), яка встановила:

По-перше: розрахунок резерву за кредитною операцією здійснювали працівники департаменту корпоративного бізнесу замість департаменту кредитних ризиків, що суперечило вимогам регламенту розрахунку та формування резервів для відшкодування можливих втрат з активними операціями згідно з вимогами міжнародних стандартів фінансової звітності в установах АТ «Ощадбанк». За їх висновками, резерви були відсутні, натомість камеральна перевірка НБУ встановила факт недостатності забезпечення за такою кредитною операцією на момент прийняття рішення про кредитування і встановила, що резерви повинні були б становити більше 655 тис. доларів США.

По-друге: камеральною перевіркою було виявлено відсутність належним чином оформленого ТЕО/бізнес-плану, а саме були відсутні підписи та печатки позичальника. Під час камеральної перевірки було встановлено, що матеріали були надані лише в електронному вигляді. Зазначене не відповідало вимогам положення про кредитування юридичних осіб та інших суб’єктів підприємницької діяльності в частині документів, які надає позичальник для прийняття банком рішень щодо надання кредитів.

По-третє: Євгеній Харлан, будучи доповідачем на кредитному комітеті АТ «Ощадбанк», приховав від членів кредитного комітету АТ «Ощадбанк» конкретну ціль надання кредиту. Як виявила камеральна перевірка, кредитна лінія ПрАТ «Креатив» була відкрита 14.01.2014 із цільовим призначенням «на поповнення обігових коштів» встановленим терміном погашення у три роки і з погашенням заборгованості в кінці строку. Встановлені умови, що прийняті колегіальними органами банку, не відповідали вимогам кредитної політики банку, відповідно до яких кредит на поповнення обігових коштів мав надаватись на строк не більше трьох років з обов’язковим щорічним погашенням.

По-четверте: працівники департаменту корпоративного бізнесу з метою штучного покращення фінансово економічних показників ПрАТ «Креатив» (збільшення оборотів на рахунку майбутнього позичальника) за 20 днів до надання основного кредиту у 20 млн. доларів США реалізували надання кредиту пов’язаному з групою Креатив підприємству ПП «Альфа – Люкс» у сумі 600 млн. гривень під забезпечення депозиту терміном на 1 місяць, що дозволило ПрАТ «Креатив» надати до банку довідку про штучно збільшені обороти, тобто рух грошових коштів станом на 31.12.2013, що було вагомим аргументом для подальшої співпраці банку з ПрАТ «Креатив» (у т.ч. для надання сумнозвісної кредитної лінії №1 від 14.01.2014).

У справі фігурує й безпосередньо сам Максим Березкін. За даними руху “ЧЕСНО“, він, зокрема, має відношення до шахрайських афер та фінансових пірамід.

 

Показати більше

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *