Суспільство

Факультети Донецького медуніверситету таки працюватимуть у Кропивницькому: про що говорили в ОДА

Питання функціонування відокремленого структурного підрозділу ДНМУ в Кропивницькому тривалий час знаходилось у невизначеному стані. Вчора керівництво Кіровоградської обласної ради та облдержадміністрації з цього приводу взяли участь у нараді з міністром охорони здоров’я Віктором Ляшком. Незважаючи на те, що повною мірою ситуація залишається не вирішеною, студентів та викладачів запевнили – у найближчий час ліквідовувати підрозділ у Кропивницькому не будуть. А відтак, абітурієнти можуть сміливо подавати документи й вступати на навчання.

Про це сьогодні, 16 липня, говорили на брифінгу в Кіровоградській ОДА.

За словами голови Кіровоградської облдержадміністрації Марії Чорної, питання збереження підрозділу ДНМУ в Кропивницькому піднімалося на нараді в МОЗі. До обговорення долучався також голова ОДА Донецької області.

Голова Кіровоградської обласної ради Сергій Шульга повідомив, що наявність у Кропивницькому матеріально-технічної бази медичного університету визнали в Краматорську, представники якого були приєднані до наради через систему Zoom.

“Тепер необхідно пропрацювати питання влаштування на роботу інтернів, аби люди знали, що їм є де працювати”. Зокрема, планується підписання відповідних Меморандумів про співпрацю із медичними закладами Кіровоградської області”.

Нещодавно поновлений на посаді ректора Донецького національного медичного університету Петро Кондратенко висловив сподівання, що кропивницький підрозділ згодом може перерости в самостійний навчальний заклад.

“Але нам вигідно використовувати ліцензію, котру має виш. Наразі в нас три спеціальності – педіатрія, стоматологія й медицина. За розуміння вдячний міністру МОЗ. Водночас зауважу, що деякі особи, які приймали участь у нараді, відстоювали не державний, а, ймовірно, власний інтерес”.

Нагадаємо, Петра Кондратенка, який призупинив дію наказів щодо закриття факультетів у Кропивницькому, хотіли відкликати за пропозицією Наглядової ради.

Гендиректор обласного онкодиспансеру, екс-нардеп, депутат міської ради Костянтин Яриніч заявив, що наразі якість навчання відповідає критеріям МОЗ і МОН.

“Але попереду перед нами стоять великі завдання. Безумовно, є і зауваження, на які ми зобов’язані відреагувати відповідним чином. Втім, маємо для цього всі важелі й можливості”.

За словами ректора ДНМУ Петра Кондратенка, в університеті відчувається динаміка щодо зменшення вітчизняних абітурієнтів. Частково вирішити ситуацію допоможе прийняття на навчання іноземців.

Наостанок голова Кіровоградської ОДА Марія Чорна запевнила, що абітурієнти можуть сміливо вступати на факультети ДНМУ в Кропивницькому:

“Будь-яких дій, спрямованих на ліквідацію відокремленого підрозділу, найближчим часом здійснюватися не буде”.

Юридичні й фінансові проблеми будуть поступово вирішуватися, зокрема, спільними зусиллями ОДА й обласної ради.

Показати більше

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *