Політика

Українцям будуть повертати депозити по-новому: що зміниться

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб буде самостійно визначати суму, яку слід виплачувати вкладникам збанкрутілих фінансових установ.

Розраховувати на відшкодування зможуть не тільки клієнти банків, але й члени кредитних спілок, а також застраховані особи, повідомляє UBR.

Відповідні нововведення передбачені проектом закону “Про систему гарантування вкладів фізичних осіб”, який вже схвалила Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг України.

Зокрема, документ передбачає розширення системи гарантування на страхові компанії, однак лише в частині страхування життя, а також кредитні спілки.

Гроші для виплат таких компаній пропонується акумулювати за рахунок внесків від підприємств-учасників.

Відшкодовувати вкладені кошти будуть на суму, яку встановить ФГВФО. Такими повноваженнями закон наділить Адміністративну раду Фонду. Однак встановлювати гарантовану суму нижче 200 тисяч гривень вона не зможе – проект передбачає, що її можна буде тільки збільшити.

Українцям будуть повертати депозити по-новому: що зміниться

Українці з кожним роком все менше заробляють на банківських депозитах. Поступово, згідно зі стратегією Нацбанку, вартість кредитів буде знижуватися, в результаті падатимуть ставки і за депозитами.

Якщо ще минулого року ставки за гривневими річними вкладами становили приблизно 17,7%, то в 2018-му опустилися до 14,4%. У країнах ЄС на депозитах заробляють усього 1-2% річних, але й кредит там можна взяти лише під 3-4%. Для відновлення кредитування і доступних позик звикати до низьких банківських ставок доведеться й українцям.

Показати більше

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *