Суспільство

У міськраді назвали суму, необхідну для проведення демонтажу одного пам’ятника в Кропивницькому

Сьогодні, 15 лютого, у Кропивницькій міській раді відбулося чергове засідання містобудівної ради, на якому, зокрема, обговорювалося питання демонтажу окремих пам’ятників у рамках декомунізації.

Згідно з інформацією, опублікованою на сайті міськради, ряд громадських організацій звернулися до місцевої влади з проханням демонтувати пам’ятники комуністичного режиму.

Ідеться про:

  • пам’ятник Комсомольським поколінням Кіровоградщини,
  • пам’ятник Героям громадянської та Великої Вітчизняної війни
  • пам’ятник Солдатам правопорядку.

– Демонтаж пам’ятників архітектури — це досить затратний процес. Лише на одну масштабну споруду з місцевого бюджету необхідно буде виділити від 1,5 до 1,8 мільйона гривень, – зауважила начальник управління містобудування й архітектури Ірина Мартинова.

Думки членів ради розійшлися під час обговорення: одні архітектори наполягали на необхідності здійснювати демонтаж у контексті реконструкції скверів, інші переконували, що пам’ятники – це частина епохи, монументальне мистецтво і їх треба залишити на своєму місці, треті – пропонували створити музей просто неба і там розмістити всі символи комуністичного режиму.

Начальник управління культури та туризму міської ради Анна Назарець нагадала членам ради, що топонімічна комісія підтримала питання демонтажу пам’ятника Комсомольским поколінням Кіровоградщини. У той же час, члени топонімічної комісії відхилили пропозицію демонтажу пам’ятного знака партизанам, що у парку Ковалівському, та пам’ятника Солдатам правопорядку. Проти його знесення виступили і мешканці міста.

Тож остаточного рішення архітектурно-містобудівна рада Кропивницького з цього питання ще не сформувала.

Показати більше

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *