Суспільство

Що змінилось у кропивницькому колегіумі після впровадження нового санітарного регламенту

В їдальні кропивницького колегіуму до 1 січня за столами сиділи по шестеро учнів. Наразі сидять по четверо. Про це пише Суспільне, передає “Моє Місто“.

Як дотримуються нового санітарного регламенту в кропивницькому колегіумі

“На обід дали картоплю з м’ясом, компот і суп, – розказала учениця Анастасія Антонова. Цукор не додають у жодні напої, а я люблю з цукром, тому я принесла цукор із собою, щоб додати у чай”.

Як дотримуються нового санітарного регламенту в кропивницькому колегіумі

Санітарний регламент в школі оновили вперше за 20 років, каже начальниця відділу Держпродспоживслужби Галина Сабадаш. Ось деякі із них:

Зміни у харчуванні

  • Заборонені рибні та м’ясні консерви, ковбаса;
  • для дітей, які мають алергію або чутливість до глютену чи лактози, за наявності медичної довідки, мають розробляти індивідуальне меню;
  • регулюється зменшена кількість цукру, солі, рекомендоване використання йодованої солі;
  • дозволяється, якщо не створені умови для приготування тих чи інших страв, укладати угоди з підприємствами, які можуть доставляти готові страви до закладу освіти.

Зміни у побуті

  • парти із заокругленими кутами;
  • Якщо раніше у туалетах були перегородки, то зараз повинні бути двері з внутрішнім замком;
  • забороняється використовувати працю дітей у прибиранні приміщень.

Консерви з 1 січня для шкільної їдальні не купують, каже директорка колегіуму Олена Максимова. “Чипсів взагалі ніколи у нас не було, це заборонний продукт в організації дитячого харчування, але ковбаса, сосиски були, зараз їх немає. М’ясо є, курячі стегна, риба залишилась.

Марина Каптьолова, племінник якої навчається у колегіумі, підтримує зміни у шкільному меню.

“А те, що стало менше солі і цукру? Ти відчуваєш?” – питає у племінника Тимура.

Хлопець говорить, що ні.

“Дитина його навіть не відчуває, а взагалі для здоров’я це буде корисно”, вважає Марина Каптьолова.

Мама учня Ірина Шпарьова хоче, щоб цукор і сіль до шкільних страв повернули.

 “Цукор як цукор, а сіль… Діти не звикли до такого. Я вважаю, що краще вони б подумали, що кладуть у печиво, випічку рослинні жири, а не сіль та цукор. Я вважаю, не так багато вони його їдять в чаї, каші або картоплі”.

У колегіумі – 43 класи. У 33 з них – парти із заокругленими кутами. У десяти кабінетах, де парти з гострими кутами, впродовж року оновлять стільниці, говорить директорка.

У вбиральнях є двері, які зачиняються. Бракує стендів для спортзалу з правилами техніки безпеки: “На жаль, їх у закладі ще немає, бо замовляли їх, коли почався локдаун, ще не встигли їх закупити”.

У кожній із 40-ка шкіл Кропивницького перевірили, чи дотримуються там санітарного регламенту, розповіла начальниця міського управління освіти Лариса Костенко. “Виявили і позитивні моменти, і недоліки, над якими ми зараз спільно працюємо. От, наприклад, є вимога, що у школах ми не можемо використовувати комп’ютерну техніку на електропроменевих трубках, в 13-ти закладах є такі монітори. Їх вилучили, треба оновлювати парк комп’ютерної техніки. Є вимоги до зберігання та утилізації люмінесцентних ламп. Такі лампи є в кожній школі, треба замінити на сучасні лампи”, говорить Костенко.

За словами Лариси Костенко, заяви від батьків дітей про дієтичне харчування в управлінні освіти збирають щомісяця. На 1 лютого, у Кропивницькому для восьми дітей організували безглютенову дієту, для 191 учня – безлактозну.

Показати більше

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *