Суспільство

В Олександрії закривають бібліотеку з фондом у 40 тисяч книжок

У Олександрії закривають районну бібліотеку імені Чижевського. Таке розпорядження отримали від районної адміністрації, яка є її засновником, – розповіла Суспільному керівниця книгозбірні Надія Чуянова.

Працює бібліотека в Олександрії 73 рік, має у фонді 40 тисяч книжок.

У бібліотеці зібрались читачі, які проти закриття. Аліна Шевченко приїхала з села Пустельникове Олександрійського району.

“У цій бібліотеці я вперше презентувала свою книжку. Минулого року, коли мені було 15 років. Тут можна робити презентації. Мене ту всі знають, я всіх знаю”.

Надія Чуянова показує розпорядження про закриття книгозбірні, яке отримали 31 грудня 2020 року за підписом першого заступника голови райадміністарції Юрія Коваля. Каже: до цього розпорядження була директоркою бібліотеки. Тепер – голова ліквідаційної комісії. У документі йдеться про те, що книгозбірню закриють за два місці. 21 працівник залишаться без роботи.

Бібліотека відкрилась 9 травня 1948 році, розповіла бібліотекарка Валентина Баленко.

”Я прийшла сюди працювати у 1975 році. Мені буде боляче, як закривають бібліотеку. Я ж уже не в тому віці, щоб піти на роботу”.

Закривають бібліотеку, бо не мають грошей на її утримання – розповів телефоном Юрій Коваль.

“У зв’язку з тим, що утворились свої громади, вже є бюджети. В Олександрійському районному бюджеті на сьогоднішній день маємо тільки 100 тисяч гривень. Тобто районна адміністрація не в змозі їх утримувати та фінансувати. Коли ми спілкувалися з територіальними об’єднаними громадами, це Новопразька, Приютівська, Попельнастівська і місто Олександрія, було сказано, що на території міста Олександрії є свої бібліотеки. Їм ця бібліотека не потрібна. Всі інші райони, вони також віддаленні, у них є свої бібліотеки”.

Каже: людей, які працювали у бібліотеці і захочуть працювати, будуть працевлаштовувати.

На утримання бібліотеки потрібно 4 мільйони гривень, каже Надія Чуянова.

“Це заробітна платня і комунальні послуги. У нас в бібліотеці 11 комп’ютерів, які ми заробили грантовими проєктами. За 10-15 років ми залучили близько 300 тисяч гривень позабюджетних грошей. Цим самим знімаючи загрузку із районного бюджету”.

Чи візьмуть бібліотеку на баланс міста, не вирішили – говорить заступниця міського голови Олександрії Ірина Чемерис.

“У нас є бібліотека. Ця бібліотека розташована не далеко від тих бібліотек, які знаходяться в радіусі нашого міста. Тому звичайно, будемо вивчати це питання наскільки реально потрібна чи непотрібна ця бібліотека на території нашого міста”.

Якщо бібліотеку закриють, 40 тисяч книжок поділять між книгозбірнями району.

Показати більше

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *