Суспільство

У Кропивницькому проїзд у маршрутках може здорочати до 8,5 гривень

8,5 гривень хочуть отримувати за проїзд у маршрутках перевізники Кропивницького. Про це повідомляє Суспільне з посиланням на слова начальника міського управління транспорту Віктора Житника.

5 з 8 підприємств-перевізників міста подали у міську раду документи з обґрунтуванням підвищення вартості проїзду у 2021 році.

Віктор Житник розповів, що пропозиція перевізників ґрунтується на підвищенні мінімальної заробітної плати та подорожчанні пального: ”З 1 січня мінімальна зарплата становитиме 6 тисяч гривень. Відповідно, збільшаться податки. Стиснений природний газ для заправки своїх машин замість 10 гривень 45 копійок за кубометр купуватимуть, орієнтовно, за 16 гривень”.

Міська влада вивчає питання підняття вартості проїзду в комунальних тролейбусах і автобусах. Чекають на розрахунки від підприємства-перевізника ”Електротранс”.

Доктор технічних наук Сергій Зелінський 12 років тому, у групі експертів, обраховував пасажиропотік та вартість проїзду у маршрутних таксі Києва. Розповів про методики визначення вартості проїзду:

”Перше – це соціальний тариф. Розраховується дуже просто: беремо середню заробітну плату – там вона 7200. 5 % від неї – 360 гривень. І беремо 60 поїздок за 30 днів. Ділимо – отримуємо 6 гривень. З іншого боку є розрахунок тарифу самим перевізником. Для цього є методика, затверджена наказом Мінтрансу ще у 2009 році. Там беруть усі витрати, прибуток, дотації на перевізників і ділять на кількість перевезених пасажирів”.

За словами Сергія Зелінського, підстави для підвищення вартості проїзду у Кропивницькому є. Але тариф від перевізників вищий за соціальний: ”У цьому випадку міська влада має доплачувати перевізнику. Влада має врахувати потреби містян і, безумовно, інтереси перевізників”.

За словами начальника міського управління транспорту, попередньо, за новими тарифами кропивничани їздитимуть з лютого 2021 року.

Показати більше

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *