Політика

Бюджет Кропивницького в 2018 році не отримав майже 63 мільйони гривень – недофінансовані важливі галузі

Сьогодні, 14 січня, на апаратній нараді обговорювалося питання недофінансування важливих галузей через невиконання повного забезпечення управліннями дохідної частини бюджету.

Про це інформує “Моє Місто” з посиланням на “Прожектор“.

Відтак, начальник фінансового управління Любов Бочкова розповіла, що до міського бюджету в 2018 році було нараховано 1 мільярд 275 мільйонів гривень (95,3% від річного плану). Не одержано –62,7 мільйонів гривень податкових і неподаткових надходжень.

Міський голова Андрій Райкович з цього приводу зазначив наступне:

“Давайте складемо графік і заслухаємо начальників управлінь по заходах щодо безумовного виконання дохідної частини бюджету, поставимо чіткі завдання і вже з ними вийдемо до депутатів із коригуванням програм. Все це має бути виконано на 100%. Ніяких 95-ти сприймати не хочу”.

Міський голова також висловив переконання, що виконати дохідну частину на 95% – це означає недофінансувати важливі галузі. Приміром, капітальне будівництво, сферу ЖКГ, освіту, охорону здоров’я.

“В лютому на засіданні виконавчого комітету було прийнято рішення про виконання міського бюджету за 2017 рік та про вжиття заходів по його наповненню на 2018 рік №92”,- нагадала Л. Бочкова.

За її словами, виконавчі органи спільно з податковою інспекцією мали забезпечити направлення до бюджету основних податкових і неподаткових надходжень. Результати виконання планових надходжень показав, що в основному бюджетоутворюючого податку надійшло до загального фонду міського бюджету в сумі 860,2 мільйонів гривень. Це 92,4 % від запланованої цифри. Отже, було виконано всього 27,7% при задекларованому показнику темпу зростання 38%.

Відповідальними за цей податок відтепер буде Департамент з економічного розвитку, торгівлі та інвестицій спільно з податковою інспекцією. Другий податок, який діє з 2015 року – це акцизний збір з реалізації акцизного господарювання роздрібної торгівлі. Всього надійшло 64,9 мільйонів гривень. Бюджет недоотримав 7 мільйонів гривень.

Ще один основний податок – плата за землю, який забезпечив надходження у розмірі 99,9мільйонів гривень, що становить 99,7%. Темп зростання – 1,8%. Невиконаним залишився земельний податок з юридичних осіб (700 тисяч гривень) та орендна плата з фізичних осіб – 300тисяч осіб.

Управлінням земельних відносин невиконані надходження від продажу земельних ділянок – річний план сягнув лише  55,5%. Управлінням комунальної власності забезпечено 7,5 мільйонів гривень. Незабезпечені надходження від відчуження майна – 1,8 мільйонів гривень.

“Питання бюджетних надходжень стосується всіх управлінь першочергово”, – наголосив очільник міста.

Власне саме невиконання повного забезпечення управліннями дохідної частини бюджету й не дало змоги дофінансувати ті чи інші важливі галузі, зокрема, сферу охорони здоров’я. З цим погодився і міський голова Андрій Райкович, який наголосив на необхідності проведення відповідної бесіди з начальниками управлінь та доведення до них інформації про необхідність стовідсоткового виконання такого річного плану вже в нинішньому 2019-му році.

Показати більше

Схожі статті