КриміналСуспільство

Підозрювані у пограбуванні валютника заявили, що їх б’ють у кропивницькому СІЗО

Підозрювані у викраденні майже мільйона доларів у мешканця обласного центру чекатимуть суду за гратами. Позавчора, 4 травня, Кропивницький апеляційний суд залишив без змін ухвалу суду першої інстанції, якою двом підозрюваним обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою протягом 2 місяців. Засідання проходило в режимі трансляції, підозрюваних не привезли з СІЗО через забезпечення протиепідемічних заходів. Про це повідомляє Центр медіарозслідувань «Прозоро», передає “Моє Місто”.

За версією слідства 20 лютого цього року невідомі напали на чоловіка, кілька годин його утримували, силою змусили віддати 6 мільйонів гривень, 55 000 доларів США, 100 000 євро та 1 мільйон російських рублів, після чого виїхали в Одесу. 23 квітня у поліції повідомили про затримання трьох підозрюваних. Під час обшуку у них вилучили зброю, перуки, рації та майже 900 тисяч гривень.

І хоч у пресрелізі поліції йшлося про затримання трьох осіб, в СІЗО наразі лише двоє, їм оголосили підозру у скоєнні злочинів, передбачених ч. 4 ст. 187 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини) та ч. 4 ст. 187 (розбій) ККУ.

Підозрюваний Б. уродженець Нижнього Тагілу, РФ, раніше не судимий, звільнений 23.06.2014 року з Донецького СІЗО(№5) рішенням Апеляційного суду Донецької області від 23.06.2014 року. Тоді попередній вирок було скасовано, а справу направлено для організації додаткового розслідування. Через початок бойових дій виїхав з Донецька, а слідство так нічим і не завершилось. У документі йшлося, що підозрюваний тричі змінював прізвище, тобто схильний до конспірації. Він стверджував, що змінив прізвище аби безпечно виїхати з Донецька, а інші два прізвища брав офіційно, тобто не ховався. 

Підозрюваний К. уродженець Донецька, тричі судимий за шахрайство та грабежі.

Обидва проживають в Україні. Свою причетність до інкримінованого злочину відкидають, речові докази, зокрема зброю, стверджують – їм підкинули. Слідство наполягає – під час обшуків виявили пістолети й автомати, письмові плани вчинення нового злочину.

На суді підозрювані заявили, що їх б’ють у кропивницькому СІЗО №14 та «вибивають» гроші, показали синці на тілі. Стверджували, що їм погрожують «заразити інфекційним захворюванням».

Адвокат підозрюваних Юрій Усатенко повідомив на суді, що із заявою на керівництво СІЗО звернувся до територіального управління Держбюро розслідувань у Миколаївській області, поліції та прокуратури Кіровоградської області.

За результатом апеляційного розгляду колегія суддів ухвалила залишити запобіжний захід без змін, керівництво СІЗО зобов’язала забезпечити медогляд підозрюваних та застосувати до них заходи безпеки.

Також відомо, що потерпілим у справі є місцевий підприємець, який займається обміном валюти. У нього зареєстрований ФОП, основний вид діяльності якого «торгівля електричними побутовими приладами». У системі ProZorro є відомості про укладені ним договори на постачання кондиціонерів для прокуратури області, апеляційного суду, Територіального управління Держсудової адміністрації України.

Станом на сьогодні справу під особистий контроль взяла Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людимила Денісова. Крім того інформацію про потенційні знущання над затриманими було направлено до прокуратури Кіровоградської області. У відповідь на отримане звернення прокурори здійснили виїзд в пенітенціарну установу, провели опитування затриманих, а також зібрали інші матеріали, які будуть передані до Державного бюро розслідувань.

Показати більше

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *