Суспільство

Перейменування площі Дружби народів: за і проти

Нещодавно громадські активісти актуалізували питання демонтажу у Кропивницькому радянського ордену, який височів на площі Дружби народів. Міська рада відреагувала на ці звернення й силами комунальних служб “знесла” радянський знак.

Однак на цьому процес “декомунізації” щодо загаданої площі не зупинився. Окремі активісти виступили з ініціативою її перейменування.

“Площа Дружби народів символізує єдність України з ворожою державою – Росією, яка напала на нас та захопила наші території”, – переконували активісти.

У міськраді зібралася відповідна комісія, яка, по суті, схвалила ініціативу, проте зазначила: спочатку мають пройти опитування громадян і проведена реконструкція площі Дружби народів.

Разом з тим, опитування у Кропивницькому стартувало.

Серед запропонованих варіантів: площа Романа Бойка, Герасима Нестеренка-Орла, князя Ольгерда, площа Єдності та площа Незалежності.

Варто додати, що сьогодні, 5 серпня, на сайті “Єдина система місцевих петицій” зареєстрували петицію проти будь-якого перейменування.

“Прошу міську раду м. Кропивницький взяти до уваги думку більшості населення міста, щодо перейменування площі Дружби народів. Абсолютна більшість населення проти перейменування площі. На жаль, в наш час влада прислухається лише до думки меншості, так званого «патріотично» налаштованих громадян. Варто зауважити, що назва площі Дружби народів не несе в собі комуністичного підтексту, тож не підпадає під закон про декомунізацію. Тим паче, що комуністична символіка були демонтована. Нинішня назва площі є символом прагнення України, як держави, до мирного співіснування з усіма народами та країнами, мирного врегулювання конфліктів та суперечностей“, – ідеться, зокрема, в тексті петиції.

Підписати петицію можна  за посиланням.

А взяти участь у голосуванні, ініційованому міською радою, тут.

Показати більше

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *