КриміналСуспільство

У кропивницькому СІЗО порушуються права людини (ФОТО)

Представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, працівники Секретаріату Уповноваженого з прав людини здійснили повторний моніторинговий візит до Кропивницького слідчого ізолятора та Кропивницької міської медичної частини (№ 14) філії ДУ «ЦОЗ ДКВС України» в Кіровоградській області, інформує “Моє Місто” з посиланням на сайт Уповноваженої ВР з прав людини.

Під час здійснення візиту члени моніторингової групи ознайомились з умовами утримання в’язнів, документацією та провели вибіркове опитування осіб, які утримаються в установі, а також оцінили стан виконання рекомендацій Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, наданих під час попередніх візитів у 2018-2019 роках.

Результати візиту до установи свідчать про численні порушення прав в’язнів, які можу бути розцінені, як жорстоке, неналежне або таке що принижують гідність поводження.

УМОВИ

Більшість камер збірного відділення, в які поміщаються новоприбулі в установу особу, або які вибувають з неї, нагадують «кам’яні мішки». Вони не мають вікон, внаслідок чого у в’язнів відсутній доступ до природного освітлення та свіжого повітря. Не обладнані санвузлами та бачками питної води, у зв’язку з чим останні не мають доступу до питної води та можливості справляти природні потреби. Учасниками візиту було зафіксовано, що ув’язненні тримаються в зазначених приміщення понад дві години в порушення чинного законодавства.

Більшість камер установи потребують поточного ремонту, не забезпечені належним штучним освітленням, мають надмірну заґратованість вікон, санвузли перебувають у жахливому стані. В деяких камерах стіни вологі та вкриті грибком. Зазначені приміщення не обладнано бачками з питною кип’яченою водою та припливно-витяжною вентиляцією, у зв’язку із чим в’язні змушені робити запаси води та знімати віконні рами для провітрювання приміщення.

В установі не дотримуються норми жилої площі, яка згідно з національним законодавством повинна бути не меншою 2,5 кв. м. на ув’язненого. У більшості камер загальна площа становить 6,4 кв.м., де утримувалось по 4 ув’язнених.

Крім того, працівники установи під час відкриття дверей камер наказують ув’язненим підіймати руки вгору. Зазначені вимоги суперечать чинному законодавству та принижують гідність ув’язнених.

МЕДИЦИНА

Надання медичної допомоги в установі здійснюється на неналежному рівні. Медична частина не укомплектована лікарем-терапевтом, лікарем-фтизіатром, у зв’язку з чим первинне медичне обстеження новоприбулих осіб здійснюється не в повному обсязі. Через відсутність забезпечення стоматологічними матеріалами та матеріалами для проведення пломбування, засудженим та ув’язненим, не проводиться лікування зубів, а лише їх видалення. Ліки, які родичі передають в’язням зберігаються у них в камерах та їхній прийом не контролюється, що може призвести до тяжких наслідків.

Призначені лікарем акушером-гінекологом обстеження та лікування не виконуються, через відсутність в закладі необхідного медичного обладнання та незабезпечення необхідними медичними препаратами. Встановлено, що в установі на день візиту 6 ув’язнених жінок не отримують належного лікування.

Через відсутність в медичній частині лікарів-фахівців та запровадження карантину, заклади охорони здоров’я МОЗ України відмовляються надавати вторинну медичну допомогу ув’язненим. Так, пацієнтам, яким необхідні планові обстеження та оперативні втручання не отримують належної медичної допомоги.

Крім того, через відсутність умов надання стаціонарної психіатричної допомоги в медичній частині, хворі ув’язненні з психічними розладами, утримуються з хворими на соматичні захворювання та не отримують необхідну медичну допомогу.

Також в установі виявлено порушення вимог плану протиепідемічних заходів щодо запобігання занесенню і поширенню в установах виконання покарань та слідчих ізоляторах ДКВС України гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом.

За результатом моніторингового візиту до вказаної установи Міністерству юстиції України буде спрямований відповідний звіт із зазначенням виявлених порушень прав в’язнів та наданням рекомендацій щодо їх усунення.

Показати більше

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *