Суспільство

Олександрійська дитяча лікарня на Кіровоградщині недофінансована на 4 мільйона

4 мільйони гривень не вистачає Олександрійській міській дитячій лікарні для роботи до кінця 2020 року після укладення контрактів з Національною службою здоров’я України. Про це розповів головний лікар Андрій Гришканич, ідеться на сайті Суспільного.

З його слів, через нестачу грошей за два місяці звільнили 13 людей. Нині в лікарні – півтори сотні працівників та 60 ліжок стаціонару.

Із Національною службою здоров`я лікарня законтрактувала два пакети медичних послуг. За словами головного лікаря, згідно контрактів, консультація одного пацієнта у поліклініці коштує 49 гривень. Курс лікування у стаціонарі, залежно від діагнозу – 2-3 тисячі. Ці гроші йдуть на лікування, медикаменти, харчування та зарплату лікарів. Місячного бюджету – 841 тисячі гривень – на потреби закладу не вистачає:

“Бюджет 2019 року – близько 18 мільйонів. Сьогодні маємо дефіцит заробітної плати і видатків щомісяця близько 350 тисяч гривень”.

Представниця пресслужби Національної служби здоров`я України Христина Петрик розповіла, що переглядати вартість медичних послуг не планують. За її словами, крім фінансування за програмою медичних гарантій, заклад може фінансувати власник, яким, зазвичай, є місцева рада. Ще одним джерелом фінансування, за її словами, можуть бути платні послуги, які не входять у програму медичних гарантій, або ті, за якими пацієнт звертається до лікарні, але не має електронного направлення:

“Міська рада, згідно законодавства, оплачує комунальні послуги. Так само вона має повноваження і обов’язок фінансувати свій медзаклад. Сума фінансування для цієї лікарні на 9 місяців 2020 року, за програмою медичних гарантій, становить 7,5 мільйонів гривень. Ця лікарня за 3,5 місяці вже отримала 3,6 мільйона гривень за договором з НСЗУ. На інші пакети послуг цей заклад свої пропозиції нам не надавав”.

За словами головного лікаря Андрій Гришканича, місячного бюджету на потреби закладу не вистачає

 

У педіатричному відділенні лікарні зараз лікують 27 дітей – розповіла його завідувачка Валентина Коваленко. Лікарів, за її словами, не вистачає, стаціонар укомплектований не повністю, тому нікого не звільняли. Лікар вищої категорії з повним стажем за роботу отримує 4700 гривень, медична сестра зі стажем, з 15% інтенсивності – 3700–3900:

“Працюють на наших ставках сумісники-лікарі, тому ані сестринський, ані санітарський, ані лікарський склад не змінилися. Змінились умови праці – вони ускладнились, бо введення комп’ютерної інформації подвоює обсяг роботи”.

За словами міського голови Олександрії Степана Цапюка, щоб дитяча лікарня працювала без скорочень працівників, виділили гроші з міського бюджету:

“Для цієї кількості медпрацівників на рік потрібно 15 мільйонів 354 тисячі. Служба здоров’я виділила 7 мільйонів 569 тисяч гривень. Щоб вкластись в це фінансування, потрібно було скоротити 60 людей. Тому вирішили дофінансувати лікарню з міського бюджету на 2 мільйони 400 тисяч. Цього вистачить до четвертого кварталу 2020 року. Та до кінця року не вистачає 1 мільйона 400 тисяч”.

Щоб отримати більше грошей від Національної служби здоров’я, лікарні потрібні обладнання й медики. Не вистачає травматолога, дитячого ортопеда-травматолога, реабілітолога. За словами головного лікаря, нині за гроші з міського бюджету купують необхідне обладнання і шукають лікарів. Контракти з Національною службою здоров’я на 2021 рік планують укласти до кінця грудня 2020-го.

 
Показати більше

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *