Політика

Нищівна вирубка дерев у Кропивницькому: що робити

Сьогодні, 16 квітня, у міській раді міста Кропивницького відбувся День депутата. Головною темою обговорення було належне утримання зелених насаджень. Питання нині є неймовірно актуальним для обласного центру, адже останнім часом громадськість висловлює обгрунтоване обурення стосовно неналежної обрізки дерев, що фактично призводить до їх загибелі.

На проблему вже відреагував голова фракції ВО “Батьківщина” в міській раді Олександр Цертій, зареєструвавши проект рішення про встановлення мораторію на омолоджувальне обрізання дерев у місті Кропивницькому.

Сьогодні, під час “депутатського дня”, народна обраниця Катерина Шамардіна приділила увагу цьому питанню, детально розповівши про встановлені норми щодо обрізання дерев. Адже до дій у цьому сегменті КП “Благоустрій” та КП “Єлизавета” дійсно виникають претензії:

Слово взяв також керівник КП “Благоустрій”. Але його виступ більше був схожий на загальний звіт підприємства. Віктор Луценко, зокрема, повідомив, що КП “Благоустрій” здійснює роботи по утриманню зелених насаджень на площі 533, 5 гектар. Управлінням ЖКГ було замовлено в загальній кількості обрізку дерев у кількості 13 592, здійснено – 7 714.

Депутат міської ради Олександр Цертій, котрий вже взяв на контроль дане питання, зауважив наступне:

“Вчора спілкувався із головним інженером КП “Благоустрій” на місці, де фактично були знищені дерева біля 32-ї школи. Маю претензії, адже випадки омолоджувальної обрізки “під стовбур”, не залишаючи при цьому крони, у нашому місті не є поодинокими. В багатьох мікрорайонах у такий спосіб дерева просто знищуються. Це є абсолютно неприйнятним і я обов’язково буду це питання піднімати на сесії міської ради. Сподіваюсь, що далі будуть зроблені відповідні висновки й прийняті рішення. Необхідно розробити регулятор, де будуть чітко прописані й врегульовані усі уроки по омолодженню дерев. А зараз переконаний на необхідності ухвали мораторію на таку діяльність”.

Віктор Луценко, в свою чергу, відповів, що всі дії виконуються в рамках чинного законодавства, а заходи з омолоджування дерев не несуть загрозу для їхнього подальшого існування. З висловленою тезою не погодився ані депутат, ані представники громадськості, котрі теж були присутні на зустрічі.

Голова фракції ВО “Батьківщина” в міськраді Кропивницького Олександр Цертій наголосив на необхідності встановити мораторій на омолоджувальне обрізання дерев на 2 роки та створити робочу групу з фахівців, спеціалістів, представників депутатського корпусу, яка буде займатися врегулюванням даних питань й внесе якісні зміни до Правил благоустрою міста Кіровограда від 2012 року. Автор проекту рішення попросив розуміння й підтримки від депутатського корпусу на сесії для того, аби здійснити рішучі кроки для вирішення проблеми, що виникла.

“Треба внести зміни в положення, яке регулює роботу комісії з обстеження зелених насаджень. Адже наразі вказана комісія працює абсолютно непрозоро”, – додав Цертій О.М.

Місцева громадська активістка, керівник ГО “Озеленення Кропивницький” Надія Паливода підтримала дану ініціативу, наочно продемонструвавши випадки неякісної обрізки дерев у різних мікрорайонах обласного центру.

“Якщо ми здійснюємо обрізку таким чином, що вона приводить до загибелі, то навіщо її взагалі проводити”, – переконана Надія Паливода.

Натомість секретар міської ради Андрій Табалов дав зрозуміти, що виступає проти прийняття вищезгаданого проекту рішення, аргументувавши свою позицію наступним чином:

“Є люди, які просто не будуть знати про існування такого мораторію. На них ми не зможемо вплинути жодним чином. Адже в нас 200-тисячне місто. На мій погляд, треба йти іншим шляхом”.

У контексті висловленого варто зауважити, що обрізку дерев у обласному центрі в переважній більшості здійснюють комунальні підприємства, які прямо підпорядковуються міській раді.

Разом з тим, Андрій Табалов доручив апарату ради винести питання роботи комісії з обстеження зелених насаджень на найближче засідання депутатської комісії з архітектури.

Наостанок секретар міськради визнав, що на даний час дії влади в цьому питанні не до кінця зрозумілі, прозорі та узгоджені з громадою.

Чи підтримають депутати ініціативу щодо вирішення кричущих порушень в процедурі обрізки дерев, дізнаємось вже невдовзі.

Показати більше

Схожі статті