Суспільство

У Кропивницькому живе найкраща пошуково-рятувальна собака України 2018 року

У службі порятунку Кіровоградської області працює найкраща пошуково-рятувальна собака України 2018 року – німецька вівчарка Дерек. Його тренерка Аліна Хрустальова розповіла Суспільному, що тренує його з місячного віку. У 2 роки він склав екзамен на право працювати у службі порятунку. Зараз йому 6,5, ідеться на сайті Суспільного.

За словами інструкторки-кінологині Аліни Хрустальової, для того, щоб навчити собаку працювати у службі порятунку, потрібно два роки. Жінка тренує Дерека щодня по чотири години. Взяла свого вихованця з розплідника у Сумській області:

”Згідно родоводу, його звуть Джеронімо Апаті Дерек. Брав участь у виставках, має оцінку відмінно – за екстер’єр”.

Пес щороку бере участь у Всеукраїнських та Міжнародних змаганнях службових собак та проходить атестацію. Має найвищий допуск з пошуку у природному середовищі і техногенному завалі. 2018 року, за результатами атестації, став найкращою пошуково-рятувальною собакою України.

Аліна Хрустальова тренує Дерека щодня по чотири години

Зі слів тренерки, робота пошуково-рятувальної собаки полягає в тому, щоб у природному середовищі опрацювати складні території, які людині важко пройти:

”Cобака це робить швидко, що економить час.. Одна собака може замінити 20 людей, припрацьовуючи територію значно ретельніше ніж людина. Там, де людина може не побачити, собака відчує запах і знайде потерпілого”.

Аліна Хрустальова додала, що пошуково-рятувальна собака має бути активною й завзятою але врівноваженою, зі стійкою нервовою системою, щоб витримувати стрес під час пошукових операцій і не проявляти жодної агресії до людини, яку знайшла:

”Має працювати, якщо, навіть, отримала травму. Має розуміти, що життя людини важливіше”.

Раніше, за словами тренерки, у 8 років пошукові собаки йшли на пенсію. Зараз це відмінили. Якщо собака себе добре почуває вона працює стільки, скільки необхідно:

”Собак, які досягли пенсійного віку, привозять до Києва, і на Хрещатику їх офіційно проводжають на відпочинок, дають відзнаки. Вони стають пенсіонерами і отримують свій пайок по життєво – це повага до дуже нелегкої і небезпечної праці”.

Після виходу на пенсію Дерек житиме в інструкторки вдома. Жінка каже, що так, зазвичай, роблять усі кінологи, адже це не просто пес, це напарник.

Показати більше

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *