Політика

Підприємці у Кропивницькому скорочують працівників і збільшують ціни на продукцію: в чому причина

Тема нової нормативно-грошової оцінки земель вже не один місяць широко обговорюється в бізнес середовищі, міській адміністрації та просто пересічними власниками і користувачами землі. Підприємці  ж прогнозують закриття бізнесу через непідйомну плату за землю внаслідок дії вказаного документу.

Нагадаємо, 12 липня 2018 року на засіданні 12 сесії сьомого скликання міської ради міста Кропивницького депутатами був погоджений проект-рішення «Про затвердження технічної документації з нормативної грошової оцінки земель міста Кропивницького Кіровоградської області», який складався усього з двох сторінок. А з 1 січня 2019 року на території обласного центру почала застосовуватися нова нормативно-грошова оцінка земель, що призвело до зростання у декілька разів рівня оподаткування для підприємців, землекористувачів та власників земельних ділянок. Розмір нормативно-грошової оцінки у Кропивницькому (445,92 грн./кв.м.) в 1,5-2 рази вищий, аніж приміром у Миколаєві, Луцьку, Запоріжжі, Івано-Франківську, Полтаві, Рівному, Сумах, Хмельницькому, Черкасах, Чернігові. 

До того ж, існує безліч питань до процедури затвердження технічної документації з нормативно-грошової оцінки земель, правильності її розрахунків та оприлюднення. А на останньому засіданні планово-бюджетної комісії стало відомо, що орендарі землі заборгували у бюджет Кропивницького 18,5 мільйонів гривень. 

Голова фракції ВО “Батьківщина” в міській раді Олександр Цертій подав на розгляд сесії проект рішення щодо скасування документу, який впливає на розмір орендних ставок для землекористувачів і підприємців, втім нинішня депутатська більшість його так і не погодила. 

Знімальна група каналу “Кіровоград” (О. Сметанко, Р. Сташенко, О. Донцов) з цього приводу підготувала матеріал, де їм вдалося почути позицію підприємців та депутатів.

Подивитися відеоматеріал можна за посиланням: https://www.facebook.com/watch/?v=819994918360332

В сюжеті  йдеться, що  вже п’ятий місяць підприємці отримують платіжки за оренду землі із сумами, в чотири-шість разів більші за торішні.  Вони стверджують, що внаслідок підвищення нормативно-грошової оцінки, змушені звільняти з роботи працівників та встановлювати вищі ціни на продукцію, яку виробляють. Плата за землю в окремих випадках зросла в 5 (!) разів. На необхідності змінювати цю негативну тенденцію шляхом скасування попередньої технічної документації наголошував і колишній голова планово-бюджетної комісії Ігор Волков, зауваживши, що в іншому випадку депутати можуть не ображатися, якщо їх називатимуть “ворогами бізнесу”. Депутат Олександр Цертій (він же розробник проекту рішення про скасування нормативно-грошової оцінки) навіть проводив з цього приводу прес-конференції та неодноразово звертався до колег дослухатися до презентованих аналітичних даних.

Натомість нинішній голова бюджетної комісії Олег Краснокутський (політична сила “Наш край”) зазначив, що “на сьогоднішній день руйнувати ту конструкцію, яка є, не потрібно. Ця думка є непереконливою для депутатів”.

Депутат Олександр Цертій натомість зазначає наступне:

“Ті підприємці та землекористувачі, які сумлінно платили плату за землю, будуть змушені сплачувати в подальшому щонайменше вдвічі більше. Гадаю, що більшість будуть змушені відмовлятися від цих земель або просто не будуть сплачувати такі високі податки”. 

Єдиний, хто проголосував “ПРОТИ” скасування технічної документації був секретар міської ради Андрій Табалов (фракція “Наш край”). Своє рішення народний обранець пояснив наступним чином:

“Рішення стосовно нової нормативно-грошової оцінки земель є не ідеальним, але необхідним. Цей процес ми зупинити не можемо. Так вже зробили більшість міст України. Ми будемо вчитися на певних помилках”. 

Ну а поки в міськраді збираються вчитися на помилках і наголошують на недоцільності перегляду нормативно-грошової оцінки земель, місцевий підприємець Віктор Анікін прогнозує в недалекому майбутньому закриття свого бізнесу через непомірно високу плату за землю:

“До серпня я ще якось зможу сплачувати… Потім коштів взагалі не буде. Якщо не будемо сплачувати податки, в мене просто заберуть майно”.

Інший підприємець Валерій Скрипниченко розповідає, що нині не має можливості сплачувати заробітну плату всім працівникам, тому деяких довелося звільнити. Незважаючи на це, депутатська більшість на сесійному засіданні ухвалила рішення не змінювати вартість оренди землі у Кропивницькому. Результати  поіменного голосування.

Підприємець Валерій Скрипниченко має намір звертатися до суду через, на його переконання, завищені і несправедливі податкові навантаження.

Показати більше

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *