Суспільство

На Кіровоградщині закривають дитячий протитуберкульозний санаторій: держава не фінансує медзаклад

В Кіровоградській області у протитуберкульозному санаторії понад 30 дітей залишилися під опікою спонсорів, а медики та педагоги закладу працюють безкоштовно. У зв’язку із початком другого етапу медичної реформи, грошей на фінансування закладу в бюджеті не передбачено. 

Про це інформує “Моє Місто” з посиланням на ТСН.

Три десятки дітей віком від трьох до 15 років нині лікують туберкульоз у санаторії. Ще місяць тому їх було понад сотня, але більшість забрали додому батьки. Залишилися ті, кому повертатися нікуди.

Санаторій – єдиний в області. Багато десятків років діти хворі на туберкульоз тут не лише лікувалися, а й навчалися.

“У кожного індивідуальний термін лікування і їм просто необхідно навчатися. Це може бути від трьох до шести-дев’яти місяців. Дітям треба навчатися. Ця школа існує вже дуже багато років”, – розповіла завідувачка педагогічною частиною Оксана Король.

Утім, від квітня, коли почали впроваджувати другий етап медреформи, грошей на фінансування закладу не знайшлося.

“Поставили перед фактом, що нуль фінансування, карантин, дітей виписати, працівників звільнити, заклад закрити”, – додає Оксана Король. 

Хоч медиків і педагогів поки не звільнили, грошей на їжу вже нема. Посилене харчування дітям забезпечують волонтери.

“Буквально вчора наші постачальники привезли нам спонсорську допомогу: банани, яблучка, апельсини. Борошно нам теж спонсори дають, то ми самі випікаємо різні види випічки”, – каже медсестра Ніна Дорошко.

Працівники санаторію просять владу зберегти їхній заклад.

“Туберкульоз продовжує залишатися глобальною проблемою. Щоденно ми втрачаємо десять-одинадцять осіб від такої хвороби. Тому доцільність таких закладів, як наш, беззаперечна”, – каже генеральна директорка КП “Староосотський дитячий обласний протитуберкульозний санаторій”.

 Проте в обласного управління охорони здоров’я до санаторію чимало претензій. Кажуть, в закладі порушують протипожежні правила безпеки і умови карантину. Саме тому впевнені, що дітям буде краще в інтернатах  

“32 дітей, якими опікується 120 працівників мають бути повернені до відповідних родин. Оскільки батьки цих дітей мають неналежні санітарно побутові умови, можуть бути хворими на туберкульоз. Діти будуть передані у відповідні заклади освіти або заклади соціальної сфери”, – розповів начальник Кіровоградського обласного управління охорони здоров’я Олег Рибальченко.

Директору закладу пропонують виписати усіх хворих і звільнити персонал. Відтерміновує закриття закладу лише карантин. 

Показати більше

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *