Суспільство

На Кіровоградщині посівну почали на три тижні раніше

На три тижні раніше почалася посівна в Кіровоградській області. Ранніми зерновими – пшеницею та ячменем – планують засіяти 76 тисяч гектарів. Засіяли 70% площ. Про це розповіла директорка обласного департаменту агропромислового комплексу Марія Чорна, ідеться на сайті Суспільного.

На полі в селі Федорівка Кропивницького району йде посів кукурудзи. Через недостатню кількість вологи у ґрунті посівний матеріал кладуть в землю глибше, ніж зазвичай. Агроном Орест Гранат каже: те, що садять глибше, вплине на сходи.

‘‘Вона (кукурудза – ред.) зійде, але витратить більше енергії на те, щоб вилізти з ґрунту. У зв’язку з несприятливими погодними умовами, ми зменшили посіви кукурудзи на 30%, тому що немає вологи. Будемо сіяти льон і сою’’.

Директор сільськогосподарського товариства Микола Яценко розповів: ранні зернові цьогоріч не сіяв.

‘‘Кліматичні умови змінюються. Три роки тому така погода була притаманна для півдня України . Тепер – це реалії для Кіровоградської області. Щоб прибрати зони ризику, посіємо більше культур, які для нашої кліматичної зони нові. Побачимо, як вони будуть зростати. Будемо впроваджувати нові технології’’.

Морози на початку квітня вплинуть на урожай озимих, розповіла директорка обласного департаменту агропромислового комплексу Марія Чорна.

‘‘Першого квітня температурний режим був на території області критичний. Температура опустилася до мінус 8-12 градусів – це негативно вплинуло на ріст озимих зернових, які зараз продовжують свій ріст. Зазвичай у цей період в ґрунті мала би бути волога, але через те, що зараз суховії, необхідної кількості вологи у метровому шарі ґрунту немає. Як вийдуть культури з цього стану, ми будемо знати через 10-20 днів. Аграрії через такі погодно-кліматичні умови можуть втратити від 15 до 25% урожайності’’.

За словами Марії Чорної, через прогнозовані втрати урожаю озимих, цього року не вдасться зібрати чотири мільйони тонн зернових, як торік.

Показати більше

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *