Політика

Новий податок на посилки: коли і скільки доведеться платити

В Україні з 1 липня змінили правила сплати податків із закордонних посилок. Якщо раніше платити державі треба було лише за ту посилку, вартість якої перевищує 150 євро (4,5 тис. грн), вже за кілька тижнів бар’єр знизять до 100 євро (3,2 тис. грн).

  • з 1 липня українці повинні будуть платити податки з посилок за кордон вартістю від 100 євро (зараз від 150 євро);

  • інше обмеження — не більше трьох посилок у місяць на одну особу — поки відмінили;

  • нововведення вплинуть лише на тих, хто або робить покупки на великі суми за кордоном для себе, або перепродує їх. Таких близько 7%.

Бій із “тінню” та нові правила

 

До 1 липня 2019-го, якщо вартість товару не більше 150 євро, платити податок на додану вартість не потрібно. Це, впевнені у профільному парламентському комітеті, створило можливість практичним українцям займатися імпортом без сплати ПДВ.

Тільки 1,4% посилок — із задекларованою вартістю від 150 євро. При цьому товари з США, країн ЄС, Китаю можна придбати на українських великих онлайн-майданчиках та інтернет-магазинах. Фактично продавці заробляють на своїй націнці, але ПДВ державі не платять.

Щоб виправити ситуацію, ще у минулому році, ухвалюючи бюджет на 2019-й, парламентарі розглянули дві нових норми. По-перше, за місяць можна відправляти лише три посилки. По-друге, якщо раніше вартість, за якої не потрібно було платити податок, становила 150 євро, з 1 липня — 100 євро.

Посилка в Україні

Це нібито дозволить урізати заробіток усіх, хто за допомогою поштових пересилань купує товар на продаж. Першу норму (про три посилки) після критики з боку поштових операторів поки вирішили скасувати.

Варто також враховувати, що платити потрібно податок не з усієї суми, а тільки з різниці. Наприклад, якщо замовити в США кросівки за 170 євро, заплатити ПДВ треба буде лише із 70 євро. За наявної ставки у 20% сума податку складе всього лише 14 євро.

Як пояснили у ДФС, крім того, якщо посилка перевищує 150 євро та адресована фізичній особі, також доведеться заплатити 10% мита. Тобто у випадку з посилкою на 170 євро це 2 євро. Тобто кінцева вартість кросівок складе 186 євро.

“Якщо ви заплатили за пересилку 7 євро, а сам товар коштує 95 євро, то вона вже обкладатиметься податком”, — пояснює юрист.

“Важливо, що нарахування митних платежів на товари, що переміщуються у міжнародних поштових відправленнях, здійснюються на дату подачі операторами поштового зв’язку відправлення разом із митними деклараціями СN 23 та іншими необхідними документами, а не на момент їхньої купівлі за кордоном”, — зазначають у Державній фіскальній службі. Тобто платити податки доведеться не відразу після покупки.

Податки стягуються з митної вартості. Її визначає пост на кордоні. Юрист Олександр Плахотник уточнює: найчастіше беруть ті цифри, які вказані у рахунку-фактурі.

“У 386-й статті Митного кодексу є чіткі інструкції про те, як пост має визначати вартість посилки. Я б звернув увагу на те, що вони мають право вартість пересилки включити у фактурну вартість. Що це означає? Якщо ви заплатили за пересилку 7 євро, а сам товар коштує 95 євро, то вона вже обкладатиметься податком”, — пояснює юрист.

Податки на посилку

Якщо для отримання посилки необхідно заплатити податки, на вказану одержувачем адресу прийде повідомлення. З ним треба отримати квитанцію, оплатити її в банку і тільки після цього можна буде забрати саму посилку.

Пошта проти

Проти нових правил виступили і в “Укрпошті”, і в “Новій пошті”. Останні зазначають: у них близько 7% посилок з-за кордону — на суму від 100 євро. Тобто всім їм доведеться платити податки. Головний результат від такого нововведення — обсяг міжнародних посилок скоротиться.

“Наразі з усієї кількості імпортних посилок щомісяця у середньому 7% перевищують поріг у 100 євро. Зміни у законодавстві, безумовно, відіб’ються на клієнтах і вплинуть на середній чек і вартість покупок за кордоном. Кількість міжнародних покупок гарантовано зменшиться”, — прокоментували рішення в “НП”.

А ось обмеження за кількістю посилок (не більш ніж три), запрацює тільки після того, як з’явиться система автоматичного обліку. Зараз дізнатися, хто і скільки замовив посилок, щоб зрозуміти, перша вона чи четверта, немає технічної можливості. Тому і правило прибрали.

До слова, з 1 липня “Укрпошта” ухвалила рішення підвищити тарифи на міжнародні посилки. Якщо зараз відправка “дрібного пакета” коштує від 1,5 до 18 доларів без ПДВ, то з 1 липня послуга подорожчає на 50 центів для кожного відправлення. Найбільше “Укрпошта” критикувала норму про три посилки. У Міністерстві фінансів пояснили: “норму про три посилки скасовано, оскільки поштові оператори виявилися неготові до адміністрування такого обмеження”.

Показати більше

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *