Суспільство

На Кіровоградщині розводять альпійських кіз і виготовляють італійський сир

В селі Підлісне Кіровоградській області випускають сири з молока альпійських кіз. Цих екзотичних для нашої місцевості тварин сюди завезли два роки тому. Зараз налічується вже декілька сотень голів.

Про це йдеться в сюжеті “Сегодня“, інформує “Моє Місто“.

Три рази на день альпійські кози видивляються свою годувальницю – робітницю ферми Людмилу Тарасову.

Щоб молоко було якісним, рудих красунь годують спеціальними гранулами. За один раз тварини з’їдають більше сотні кілограмів.

“Тут соя, макуха, кукурудзинка”, – показує Людмила.

Директор фірми Сергій Григір мріяв створити в рідному регіоні виробництво екологічного і корисного продукту – козиного молока і сирів. Кращими в цій області він рахує французів, тому звідти і привіз перші три сотні альпійських кіз.

“Молоко, яке дає ця тварина включає по складу білку і жиру краще всього підходить для сироваріння. У нього немає того специфічного, яскраво вираженого і частенько неприємного українцям присмаку або запаху”, – говорить директор ферми Сергій Григор.

Дорослі козли з рогами важать більше ста кілограмів. Їх в стаді налічується більше за півсотню. А ось кози-дівчатка дуже добрі і люблять “цілуватися” з відвідувачами ферми.

Виробництво молока на фермі вже складає півтонни в день. Поки не назбирають тонну продукту, його тримають в охолоджувачі. А вже потім переправляють в сироварні. На виробництві сирів – абсолютна стерильність. Стороннім сюди потрапити можна в окремо відведений час.

“Якщо тут 1000 кг молока, то з них вийде близько 100 кг сиру, вже готового продукту. Усе інше – це сироватка”, – розповідають на фермі.

А з сироватки роблять італійський сир рикотта – легкий і дієтичний. Готовим до вживання сир стає через місяць після виготовлення. Дозріває в холодильних камерах. Крім того, продукти з козиного молока можна вживати людям з алергією на лактозу.

Показати більше

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *