Політика

Кіровоградщина: як фінансується партія Ляшка

На початку вересня на офіційному сайті Національного агентства з питань запобігання корупції з’явились звіти партій за другий квартал 2019 року. Серед понад двох сотень партійних організацій нашу увагу привернула «Радикальна партія Олега Ляшка», а точніше «десант» з Кіровоградської області.

Про це інформує “Моє Місто” з посиланням на “Без купюр“.

За три місяці 37 осіб, які фігурують в списку внесків, встигли задонатити рідній партії 2.97 мільйонів гривень, що, погодьтесь, не так і мало, враховуючи, що за весь 2018 рік від представників області на рахунки «радикалів» надійшло лише 1,61 мільйонів гривень.

Ми спробували розібратись, хто ці жителі Кіровоградщину та чи всі вони можуть собі дозволити жертвувати партії десятки тисяч гривень.

У списках Радикальної партії, яка перед початком передвиборчих перегонів заявляла про чималі амбіції, на цей політичний сезон, затесався не один житель Кіровоградщини. Загалом 9 списочників та 5 мажоритарників були цілком логічними кандидатами для внесення на рахунки партії, яку збирались представляти в Раді, щедрих членських внесків. Реальність же виявилась дещо іншою.

Від загальної кількості свої пожертви до політфондів зробили у другому кварталі 2019 року лише половина кандидатів: 3 списочники та 4 мажоритарники. Зупинитись, однак варто лише декількох з них. Марина Осіпова – помічник-консультант за строковим трудовим договором тепер вже екс-народного депутата України Дмитра Лінька, встигла за один місяць двічі зробити свій внесок у фінансову стабільність партії на загальну суму 140,93 тисячі гривень.

Враховуючи, що за перший квартал 2019 року вже екс-кандидатка пожертвувала до «радикальної скарбнички» 99,3 тисячі гривень, загальна сума піврічних пожертв склала понад 240 тисяч гривень.  Сама пані Осіпова запевняє – це її особисті заощадження, які вона свідомо віддала на потреби партії з якою співпрацює вже досить давно:

«На відміну від інших політсил нам не спускають гроші з Києва… Це були мої власні гроші, нам все ж таки не по 18 років, мала певні заощадження».

Зауважимо, для людини яка офіційно не має власного бізнесу та не перебуває на топових посадах великих підприємств «заощадження» вельми серйозні. 

«Вічний кандидат» Валерій Колесник, для якого це балотування стало вже п’ятою спробою потрапити хоча б до якоїсь ради, в питанні внесків був навіть більш щедрим за колегу по партії, двічі перерахувавши чималеньку суму. Загалом за червень пан Колесник, який є головою ОСББ «П’ятихатки 44/66», витратив на спонсорство 198,4 тисяч гривень. Ще 99,3 тисячі гривень чоловік заплатив у першому кварталі 2019 року. А якщо врахувати пожертви дружини – Тамари Колесник, яка також є співзасновником вищезгаданого ОСББ, виходить, що за пів року сім’я задонатила партії 397 тисяч гривень

. Окрім іншого наразі чоловік значиться помічником депутата міської ради Кропивницького Михайла Демченка.  Судячи з фінансових звітів сім’я є вельми відданою ідеалам партії, враховуючи що за довиборчий 2018 рік Тамара та Валерій Колесник поклали на «радикальний» рахунок 327,58 тисяч гривень. 

Депутатка Знам’янської міської ради Неля Данасієнко до виборчого списку «Радикальної партії Олега Ляшка» потрапила під номером 111. За абсолютно непрохідний номер знам’янчанка, яка офіційно обіймає посаду інженера з організації та нормування праці виробничого підрозділу «Знам’янська дирекція залізничних перевезень», «подякувала» внеском у розмірі 99,2 тисяч гривень.

Надзвичайно щедра пожертва, враховуючи, що за минулий рік пані Данасієнко задекларувала річний сімейний дохід у розмірі 141,89 тисяч гривень.  В телефонному коментарі пані депутатка підтвердила реальність внеску:

«У нас партія й існувала рахунком таких внесків, від членів партії, від спонсорів. Не знаю хто які суми вносив, я особисто теж допомагала»

А от щодо суми, як виявилось це були гроші не лише пані Данасієнко:

«Це був не особисто мій внесок, але від членів партії, які є в організації».

А от з однопартійцем пані Данасієнко, депутатом обласної ради Сергієм Ратенком ситуація дещо інакша. Наразі «радикал», який балотувався до Верховної Ради по 103-му мажоритарному округу, є власником ПП «Олександратранс» та володіє часткою ТОВ «Побут». Зважаючи на це пожертвувати партії 140,93 тисяч гривень за квартал Ратенко в теорії міг би собі дозволити. От тільки доходу, принаймні офіційно задекларованого,  депутат от вже три роки взагалі не має. В деклараціях за 2016, 2017 та навіть за 2018 роки підприємець не вказав ні копійки отриманих прибутків. Окрім свого депутатства Сергій Ратенко встиг засвітитись й у списках помічників нардепів від РПЛ Олексія Ленського та Дмитра Лінька. Щедрість прихильників Звісно в рядах спонсорів в рази більше людей, котрі не мають політичних амбіцій рівня Верховної Ради. Втім, внески від них не менші, а інколи й більші від тих, що вносили у другому кварталі «кандидати».

Якщо проаналізувати звіт партії можна помітити не лише ідентичні суми, що зустрічаються десятки разів: 99200, 128000, 49500 гривень, а й той факт, що загалом кількість пожертв менших за 30 тисяч гривень складає лише трохи більше 11% від загального числа внесків.  Серед щедрих прихильників зокрема вказана і депутат Компаніївської селищної ради Оксана Вьюн. Задекларувавши за 2017–18 роки загалом 51,74 тисячі гривень прибутку, представниця «радикальної» команди спромоглась у червні 2019-го року разово внести 49,5 тисяч гривень. Підтвердивши належність до політичної сили та вірність ідеологічним поглядам лідера Олега Ляшка пані Вьюн, однак відмовилась коментувати свої фінансові відносини з партією.

Знайшлось у списку й прізвище ще одного депутата, тепер вже Добровеличківської районної ради, пенсіонера МВС Анатолія Павленка. Втім, гроші перераховував не сам депутат, а його дружина Ольга Павленко. Пенсіонерка з легкістю віддала на потреби партії 99,2 тисячі гривень, що складає 97% всього офіційно задекларованого доходу сім’ї за минулий рік. Досить щедру пожертву в розмірі 49,5 тисяч гривень зробив житель села Більшовик Сергій Ляш.

Відповідно до віднайдених в системі ProZorro документів, чоловік з лютого 2019 року працює дорожнім робітником 3-го розряду в ТОВ «Долинське архітектурно-будівельне об’єднання»   Майже вдвічі більше, 99,2 тисячі гривень «Радикальна партія Олега Ляшка» отримала від колишньої держслужбовиці Марини Пустовойт. Відповідно до поданої екс-чиновницею декларації, за 6 місяців минулого року, працюючи на посаді начальника відділу сім’ї та оздоровлення дітей Департаменту соціального захисту населення Кіровоградської ОДА, пані Пустовойт встигла заробити трохи менше від суми, яку пожертвували на потреби партії – 98,62 тисячі гривень.

Внутрішню схему пожертв на потреби партії прояснила колишній прес-секретар Кіровоградської територіальної організації «Радикальної партії Олега Ляшка» Ірина Лягул, яка також фігурує в списку «спонсорів», однак за перший квартал 2019 року. Відповідно до поданих до НАЗК звітів пані Лягул перерахувала на рахунок партії 99,2 тисячі гривень. При цьому фінансової можливості зробити подібний внесок дівчина насправді не мала.

Розповідає – внесок дійсно мав місце, однак це були не її власні гроші, а кошти, привезені місцевим партійним керівництвом зі столиці. Нагадаємо, що екс-кандидатка в депутати Марина Осіпова наявність подібних фінансових взаємовідносин з Києвом категорично відкидала. «В період президентської кампанї 2019 року мною була покладена на рахунки партії деяка сума. Скажу так, що ці кошти надавалися спонсорами партії. Всі розуміють, що одна людина не могла класти такі великі суми, тому ці кошти розподілялися між працівниками організації та її прихильниками. А ті вже, в свою чергу, «жертвували» на партійні рахунки», – ділиться подробицями «радикального» спонсорства Ірина. Справжніх, або ж початкових спонсорів колишня працівниця партійного апарату не знає, адже дана інформація серед рядових працівників не афішувалась.

Подібна схема для фінансування партійних структур не нова, однак особливо актуальна у виборчий період, коли для функціонування політсили необхідні значні кошти. При цьому зробити це одномоментно проблематично з точки зору закону, адже за рік одна фізособа може зробити вклад не більше 1,67 мільйонів гривень, а юрособа не більше 3,34 мільйонів. Не вигідно робити все відкрито і для реальних спонсорів партії які не поспішають себе афішувати. «Запроваджена свого часу реформа була направлена на детінізацію джерел фінансування політичних партій.

Однак, як ми бачимо на прикладі «Радикальної партії Олега Ляшка», від виборців продовжують приховувати реальних спонсорів окремих політсил. Маємо певних осіб, які фінансують діяльність «радикалів», ми навіть можемо припустити хто з олігархів це може бути, однак замість того, аби відкрито назвати це ім’я, партійці створюють обхідні схеми. Оскільки наразі законодавство забороняє робити внески будь-як окрім на банківські рахунки, принесені «в мішках» гроші олігархату роздаються рядовим партійцям та прихильникам, а ті в свою чергу їх «відбілюють», вносячи від свого імені як благодійні внески на рахунки партії чи її виборчого фонду»,- пояснює ризики та проблеми подібної партійної благодійності голова правління ГО «Інтегріті ЮА», експертка з питань політичного фінансування та виборчих процесів Юлія Зальцберг. А поки партійці справно вносять «пожертви» на рахунки рідних політсил, приховуючи імена реальних спонсорів та лобістів, потенційним виборцям активно «згодовують» лайтові картинки «народних партій». Без донорів-олігархів, великого бізнесу та фінансової залежності. До реальності, однак це не має жодного стосунку.

Показати більше

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *