Суспільство

Орендоване житло у Кропивницькому: ціни, тенденції та ризики

Перший місяць осені для багатьох кропивницьких орендодавців є чи не найуспішнішим з точки зору клієнтів, які поспішають винайняти житло, адже бажаючих оселитися у зйомних квадратних метрів буде чимало – саме у вересні до Кропивницького на навчання приїздять студенти з області, навколишніх міст та країн. За словами експертів (ріелторів із багаторічним досвідом та ліцензією), останні (студенти з арабських та африканських країн) суттєво підняли планку плати оренди за житло.

Питання цьогорічної цінової політики на нерухомість нам вдалося обговорити зі знаним у місті ріелтором із 20-річним досвідом, директором агентства нерухомості “Алекс-R“, членом “Асоціації фахівців з нерухомого майна України” Олександром Головком.

Тож які насправді нині ціни на орендоване житло у Кропивницькому?

За словами пана Олександра, середня вартість однокімнатної квартири економ-класу варіюється від 2500 до 3200 гривень за місяць без урахування сплати за житлово-комунальні послуги. Середній клас (одно-двокімнатна) обійдеться орендарям в середньому від 3000 до 4000 гривень, а квартира з новим ремонтом, гарними меблями й автономним опаленням – у 6-7 тисяч гривень.

І якщо раніше орендовані квартири класу люкс та VIP були для Кропивницького явищем незвичним, то тепер з’являються варіанти оренди “лакшері-житла” за 1000 доларів на місяць. 

Член “Асоціації фахівців з нерухомого майна України” Олександр Головко зазначає:

“Безумовно, такі випадки нині зустрічаються. Але все одно, найбільш оптимальною ціною для оренди нерухомого майна в нашому місті була б ціна в 3000 гривень. Зараз виникають ситуації, коли люди вимушені сплачувати 30-40% від своїх доходів виключно за оренду приміщення/квартири”.

Більше того, агент із нерухомості попереджає майбутніх студентів Кропивницького та гостей з інших міст про небезпеку потрапити під вплив шахраїв, котрі спекулюють вигідною пропозицією та гарними умовами житла в інтернеті. 

“На багатьох майданчиках в інтернеті з’явились так звані орендодавці нерухомості. Вони використовують фото квартир із зарубіжних сайтів, тим самим заманюючи довірливих клієнтів. Говорять, що мешкають в інших містах, а тут мають нерухомість. Для того, щоб людина могла переглянути житло, вона має забронювати цю можливість, тобто внести певний внесок (плату). Доволі часто клієнти зараховують на їхні картки 300, 500, 1000 гривень, а потім ці так звані “орендодавці” просто не виходять на зв’язок. Коли за справу взялася поліція, то в одному конкретному випадку з’ясувалося, що банківська картка отримувача коштів (себто фальшивого орендодавця) знаходиться на неконтрольованій Україною території – в Криму”.

Ріелтор закликає осіб, які прагнуть винайняти житло у Кропивницькому бути обачними й, перш за все, звертати увагу на те, чи правильно оформлений договір оренди.

“Дуже важливий пункт у цьому сегменті – визначення кількості людей, для яких здається те чи інше помешкання. Ця інформація має бути чітко прописана в угоді. Наприклад, у двокімнатній кімнаті може проживати дві особи, а не шість і не сім. Такі випадки також зустрічалися. В результаті виникають непорозуміння й неоднозначні ситуації”, – розповідає директор агентства нерухомості. 

Олександр Головко наголошує й застерігає бути пильними: для того, аби переглянути квартиру й ознайомитися з усіма умовами, ніякого бронювання і жодних авансових внесків не потрібно.

Показати більше

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *