Політика

Вода у Кропивницькому здорожчає через плату за електроенергію

Вартість послуг з водопостачання та водовідведення може зрости найближчим часом для підприємтсва “Дніпро — Кіровоград”, що надає вказані послуги споживачам зі Світловодська, Олександрії, Знам’янки, Кропивницького та селища Смоліне Маловисківського району.

Як повідомляє прес-служба “Дніпро-Кіровоград”, це — наслідок здорожчання електроенергії на новому енергоринку, що повноцінно запрацював в Україні з 1 липня. Для водоканалів її вартість вже у серпні зросте на 25-30 відсотків. Це автоматично призведе до збитковості діючого тарифу. Відповідно, водоканалам потрібно буде робити розрахунки і коригувати тариф у бік збільшення, або ж переходити на погодинні графіки роботи.

“Дніпро — Кіровоград” як комунальне підприємство повинне діяти згідно до вимог законодавства, тому вже до кінця серпня подасть розрахунки нового тарифу до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, інформує генеральний директор підприємства Роман Ілик.

-У червні Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг встановила для ОКВП №”Дніпро — Кіровоград” тарифи на централізоване водопостачання та водовідведення на 2019 рік, які почали діяти з липня. У цьому ж місяці Нацкомісія прийняла ще одне рішення, яким встановила додаткову вартість передачі електричної енергії для енергоринку. Тепер постачальні організації електроенергії, які купують її на ринку та продають споживачам, зобов’язані цю різницю додати до вартості електроенегії.

Крім того, протягом півроку відбувся незначний приріст — в межах десяти відсотків — самої вартості електроенергії. Як наслідок всі водоканали потрапили в ситуацію, коли з 1 серпня її вартість для них зросте на 25-30 відсотків. Це надзвичайно негативно вплине на фінансово-економічний стан цих підприємств, оскільки вони не мають коштів для сплати приросту вартості електроенергії енергопостачальним організаціям.

-Ми вже другий місяць б’ємо на сполох, спілкуємося з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, з Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, — наголошує Роман Ілик. — На жаль, станом на сьогодні Нацкомісія не надала нам аргументованих роз’яснень щодо наших подальших дій. Єдине, що нам залишається, це діяти в рамках чинного законодавства. Якщо більше, ніж на п’ять відсотків зростає складова тарифу на водопостачання чи водовідведення,  водоканал повинен готувати пакет документів на коригування тарифу в плановому періоді, що ми зараз і робимо. Ці матеріали плануємо до кінця тижня оприлюднити для громадських обговорень.

Здорожчання електричної енергії — це ситуація, на яку не може вплинути жоден працівник чи керівник водопровідно-каналізаційного господарства, наголошує Роман Ілик. Регулятор встановив додаткову вартість тарифу на передачу електроенергії — відповідно, він розуміє, що внаслідок цього  доведеться підвищувати тариф на водопостачання та водовідведення. Коли саме буде прийнято це рішення — поки невідомо.

Показати більше

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *