Суспільство

У Кропивницькому будують автомийку неподалік від річки: чи законні такі дії

У Кропивницькому, навпроти парку Козачий острів, на вулиці Нейгауза, 8, розпочалося будівництво автомийки, хоча документи на землю передбачають спорудження будівель торгівлі. Місцеві переконані: таке будівництво є незаконним і порушує усі технічні норми, адже в тому місці наявні грунтові води. Незважаючи на це, орендар землі продовжує здійснювати роботи по встановленню 8-ми секційної автомийки. Так, об’єкт загородили парканом і зачинили, а таблички з інформацією про паспорт будівництва відсутній.

Про це інформує “Моє Місто” з посиланням на “Прожектор“.

Ось, що з цього приводу розповідає жителька сусіднього будинку пані Раїса:

Ми зацікавилися цією історією і вирішили з’ясувати, чи справедливими є зауваження місцевих жителів, та чи дійсно, законно будувати автомийку на 8 секцій за декілька десятків метрів від течії річки.

ІСТОРІЯ ЗЕМЕЛЬНОЇ ДІЛЯНКИ
 
Йдеться про землю на вулиці Нейгауза, 8 загальною площею 3000 квадратних метрів, яка до вересня 2008 року перебувала в оренді осіб Л. Рибака, С. Хільченка та Ю. Шарова. Останній є братом екс-нардепа Ігоря Шарова, має звання підполковника міліції, зараз – пенсіонер МВС. Сергій Хільченко – чинний депутат Кіровоградської обласної ради, обраний від партії «Наш край», займається фармацептичним бізнесом.

У 2008 році вищевказані особи передали рішенням сесії Кіровоградської міської ради три гектари землі по вулиці Нейгауза, 8 в оренду на 20 років під розміщення адміністративно-торговельного комплексу приватному підприємству «Промбудагросервіс». Згідно даних системи «Opendatabot», до 2019 року серед засновників фірми значився ще один брат Ігоря та Юрія Шарових – Олександр Шаров.

Згідно договору оренди, «Промбудагросервіс» мав розпочати будівництво торговельного комплексу протягом 2-х років. Забігаючи наперед, повідомимо, що у вересні 2017-го року між міськрадою міста Кропивницького та вказаною приватною фірмою укладається додаткова угода, що передбачає виключення з договору оренди наступне речення:

«Термін ведення будівництва складає не більше 2-х років, починаючи з дня реєстрації цього договору…»

В іншому разі – орендна плата за землю мала нараховуватися і сплачуватися в повному обсязі. Внесені зміни нівелювали дане правило. Документ був підписаний колишнім заступником міського голови Олександром Грабенком.

Цільове призначення земельної ділянки: землі житлової та громадської забудови.

Але жодного будівництва так і не розпочалося, а земельна ділянка більше 10-ти років пустувала в центральній частині міста. Претендувати на спорудження в цьому мікрорайоні будинку або торговельного комплексу інші особи не могли, адже земля перебувала (й нині так і залишається) в оренді фірми «Промбудагросервіс».

ЩО ЗМІНИЛОСЬ У ЦЬОМУ РОЦІ

У квітні 2019-го року ПП «Промбудагросервіс» оформлює довіреність, за якою уповноважує громадянина Дмитра Анісова, 1993 року народження, бути представником приватного підприємства з господарських питань, тим самим надаючи право останньому здійснювати свою діяльність на земельній ділянці на вулиці Нейгауза, 8 розміром у 3000 квадратних метрів. За неофіційною інформацією, така довіреність коштувала Д. Анісову, який є директором компанії з продажу комп’ютерної техніки, значної суми в іноземній валюті.

Отримавши можливість розпоряджатися земельною ділянкою, Д. Анісов почав здійснювати системні кроки щодо зведення тут автомийки на 8 секцій, незважаючи на те, що цільове призначення землі – для будівель торгівлі.

Місцеві жителі з цього приводу написали колективне звернення в Управління Державного архітектурно-будівельного контролю Міської ради Кропивницького з проханням перевірити законність будівництва цілодобової автомийки самообслуговування на 8 постів в житловому масиві. Мешканцям надійшла наступна відповідь:

Про автомийку ані слова.

Така ж ситуація із наданням містобудівних умов та обмежень від управління містобудування та архітектури міської ради.

8 липня 2019 року вказаним управлінням було затверджено містобудівні умови та обмеження для проектування об’єкта будівництва з визначенням «Для розміщення адміністративно-торговельного комплексу, відноситься до зони Г-6. Торгівельні ряди Г-6. Зони розташування магазинів, торгових центрів, ринків».

Незважаючи на це, представник ПП «Промагробудсервіс» ще у травні 2018 року звернувся до ОКВП «Дніпро-Кіровоград» з проханням видати технічні умови на підключення до міських водопровідних та каналізаційних мереж об’єкту (УВАГА !) «Магазин з парковкою та автомийкою».

У травні 2019-го громадянин Д. Анісов починає збирати підписи місцевих жителів про відсутність претензій суміжних землекористувачів до будівельних робіт ПП на ділянці Нейгауза, 8, проте у самому зразку жодного слова про автомийку немає – лише про стоянку, зелені насадження та торговельні будівлі.

На публічній кадастровій карти України ця ділянка визначається як комунальна власність для будівництва обслуговування будівель торгівлі.

Таким чином, дозволів на спорудження на вказаній території цілодобової автомийки немає, але вона таки будується.

Нам вдалося поспілкуватися із самим Дмитром Анісовим, на якого нині й оформлена довіреність і котрий власне лобіює будівництво автомийки на 8 секцій:

“Що ви від мене хочете почути? Ви все одно напишете те, що вам треба. Там будують торгові приміщення”.

На конкретне запитання журналіста, чи на цьому місці будується автомийка, Д. Анісов відповів:

“Торгові приміщення. Я вже вам відповів – там будуть торгові приміщення”.

Додамо, що станом на 1 вересня на території вже залито фундамент під вісім постів автомийки. Все це в жилому масиві, де за декілька десятків метрів протікають річні води.

ЩО ДАЛІ

Питання щодо спорудження автомийки на вулиці Нейгауза, 8, де мали б розташовуватися звичайні торговельні ряди, поки залишається відкритим. Але нашу увагу привернув проект рішення, опублікований на сайті міської ради Кропивницького від 5 березня 2019 року.

Виникає цілком закономірне питання: навіщо змінювати цільове призначення з «будівель торгівлі» на «будівництво й обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд», якщо там плануються та вже здійснюються заходи по будівництву автомийки?

В теорії це може посприяти запуску процесу приватизації земельної ділянки та передачі її безоплатно у власність під приводом будівництва та обслуговування житлового будинку. Після цього, якщо ділянка таки перейде у власність, наступає полегшена процедура: дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо зміни цільового призначення вже не потрібен. Документи, згідно закону, можуть просто подати на затвердження сесії.

І якщо в депутатській більшості знайдуться зацікавлені особи, котрі їх погодять, на Нейгауза, 8, дійсно, цілком законно може з’явитися нова приватна автомийка на землі поки що комунальної власності.

Показати більше

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *