Аналітика / БлогиКриміналСуспільство

На Кіровоградщині керівництво однієї з компаній скаржиться на свавілля правоохоронців

На минулому тижні під стінами Кропивницької райдержадміністрації мітингували працівники ТОВ «Кіровоградська нафтова компанія». Люди просять захисту від свавілля правоохоронних органів, які вже близько року кошмарять підприємство.

Про це інформує “Моє Місто” з посиланням на “Akula.media”.

Про роботу підприємства, свавілля правоохоронних органів та ситуацію, яка склалася навколо компанії «Акулі» розповів заступник директора ТОВ «КНК» Олександр Дьоміч.

Про компанію

ТОВ «Кіровоградська нафтова компанія» засноване в 2000 році,  з 10.03.2000 року зареєстроване платником податку на додану вартість та з 01.01.2019 року взято на облік Офісом великих платників податків Державної фіскальної служби України. На території області таких підприємств всього декілька.

ТОВ «Кіровоградська нафтова компанія» здійснює переробку нафти, мазуту, які отримують від постачальників на підставі договорів на власних виробничих потужностях. Виробнича діяльність здійснюється у відповідності до вимог чинного законодавства України. Цей напрямок діяльності не представлений більше ніким на території області.

На підприємстві на сьогоднішній день працює 148 працівників, більше 70% – жителі навколишніх сіл – Шостаківка, Українка, Миколаївка, Івано-Благодатне, селище Нове, Созонівка. Зарплати у працівників теж досить високі і значно перевищують середні показники в регіоні. До прикладу, зарплатня оператора технологічних установок шостого розряду складає 25 391 гривень, слюсаря-електрика – 16 000 гривень. Загалом за липень 2019 року компанія виплатила заробітну платню своїм працівникам у розмірі близько двох мільйонів (1 895 791,81 грн.).

Підприємство в 2018 році сплатило податок на прибуток в розмірі – 22 160 817, 00 гривень та податок на додану вартість в розмірі 8 375 902,00 Наприклад, за липень 2019 року підприємство сплатило близько мільйона гривень податку (967 405 грн.).

 Охорону компанії здійснює охоронне підприємство, де також працює 40 чоловік, які забезпечені роботою та отримують достойну заробітну плату.

Про «рейдерство в погонах»

За словами Олександра, протягом всього часу існування підприємства вже були непоодинокі випадки рейдерського захоплення, адже компанія є досить прибутковою.

«Зараз злочинність набула більш досконалих форм і сьогодні більшість чиновників, які займають місця в високоповажних кабінетах, також займаються цим. І випадків досить багато. Незаконне втручання в підприємницьку діяльність було пов’язано безпосередньо з бажанням захоплення цих підприємств і здійснення в подальшому над ними контролю через третіх осіб. Тому на даний час ми вважаємо, той тиск, який здійснюють правоохоронні органи, зокрема, це Служба безпеки України, це Генеральна прокуратура і Головне слідче управління Національної поліції України  – ми вважаємо, це безпосередньою змовою певних посадових осіб, які якраз і намагаються таким чином здобути контроль над нашим підприємством. Інакше як рейдерством в погонах це не назвеш», – розповідає Дьоміч.

Про кримінальне провадження працівники підприємства та керівництво дізналось 19 вересня 2018 року, коли було проведено обшук на виробничій базі підприємства та в офісному приміщенні. Кримінальне провадження внесені в єдиний  реєстр досудових розслідувань 15.04.2015 року.  Тобто, майже протягом трьох років – жодної слідчої дії, жодного виклику, жодного повідомлення, жодного запиту про надання якихось документів не було взагалі.

 ТОВ «КНК» було додано до цього кримінального провадження до ще 200 підприємств, які не те що не пов’язані між собою, а навіть займаються різними видами діяльності (наприклад видобуток нафти на родовищах, проведення тендерів на Укрзалізниці).  Обшук проводився на підставі ухвали слідчого судді Печерського районного суду, із залученням спецпідрозділу СБУ «Альфа», елітного київського підрозділу, який, відповідно до своїх положень, повинен забезпечувати затримання озброєних злочинців та захищати територіальну цілісність нашої держави, натомість вони приїздять до нас на завод для проведення обшуку.  Під дулами автоматів зганяють наших працівників в одне місце, люди в шоці. Вони ламають двері, вони нікого не повідомляють, представників підприємства до проведення обшуку взагалі не допускають. Зламують двері, мішками вилучають документацію, чинять безлад, обшукують працівників, вилучають у них приватні телефони. На підставі відібраний зразків слідчий призначає експертизи, в яких зазначено, що зразки відповідають вимогам технічних умов. Про проведення подальших слідчих дій ні службовим особам підприємства, ні адвокатам нічого невідомо, підозри нікому не пред’явлено.

«Начебто десь на території Луганської області декілька сільгоспвиробників пожалілись на неякісне паливо. І підрозділи ДФС Чернігівської області порушують за цим фактом кримінальне провадження відносно нашої компанії.
За даним фактом 13 березня 2018 року було порушено кримінальне провадження, а з обшуками на підприємство приїхали аж 12 грудня.
«Протягом цих 9 місяців ми нічого не знаємо. Це не є нормальний розгляд кримінальної справи, це говорить про те що це схема, яка розроблена для кошмарення бізнесу», – відзначає Олександр.


Під час  обшуку, 12 грудня 2018 року, який проводився слідчими Чернігівського ДФС, правоохоронці отримали вказівку вилучити на підприємстві технологічні присадки, які використовуються для нафти в зимовий період. За словами Олександра, слідчий по телефону отримав вказівку забрати обладнання, що коштує найдорожче.

«На власних автомобілях оперативні співробітники, які проводять обшук, чіпляють ці бочки і волоком тягнуть їх по землі. Там хімічна речовина, в разі проливу на землю може становити екологічну небезпеку, я повідомив ДСНС, вони приїхали і поїхали. Забрали 18 бочок. Однак вранці коли працівники заводу, коли побачили це беззаконня, почали мітингувати, і таким чином змусили повернути присадки». 6 березня 2019 року слідчий Національної поліції, який проводив обшук по 19-20 вересня 2018 року приїздить на територію виробничої бази в селище Шостаківка з новою ухвалою про обшук по новому кримінальному провадженню. Підприємство звинувачується в видобутку нафти на родовищах без ліцензії. Підприємство ніколи не видобувало нафти, не мало ліцензії та жодного відношення до видобутку нафти не має. Знову вибиваються всі двері, знову спецпідрозділ «Альфа» та знову працівники підприємства зібрані в круг під дулами автоматів, ніхто не бажає чекати адвоката.

«Всі ці незаконні дії ми намагаємося оскаржити в судах, справи переходять до Печерського районного суду. Прокурор Генеральної прокуратури Жупіна О.С. після проведеного обшуку подає не одне клопотання про накладення арешту на тимчасове вилучене майно, а 3 клопотання.  Рішенням слідчого судді Печерського районного суду від 14 березня 2019 року відмовлено в задоволенні клопотання про накладення арешту та зобов’язано слідчого Левкова В.А. повернути майно підприємству. І вже однією з ухвал 14 березня цього року, яка залишена в силі ухвалою Київського апеляційного суду від 29 серпня 2019 року, відмовлено в накладенні арешту на майно підприємства,  зобов’язують представників ГПУ, СБУ і Лєвкова В.А. і Жупину О.С. повернути майно власнику. Але ці посадові особи не збираються нічого повертати. Вони повторно звертаються до Печерського суду про накладення арешту на це саме майно. Суд приймає до уваги це їх клопотання та 5 серпня 2019 року накладає арешт на тимчасово вилучене майно під час обшуку 06 березня 2019 року. Апеляційна скарга підприємства розглядається 12 вересня 2019 року. Третє клопотання з березня 2019 року ще не розглянуто.
Варто також зазначити, що нас не повідомляють про розгляд справ. Наші адвокати постійно намагаються відслідковувати внесення клопотань, закон говорить, що ми маємо право на захист і маємо право бути присутніми при розгляді цих клопотань, але ні суд, ні прокуратура не повідомляють нас як учасників кримінального процесу про розгляд. Ми два-три рази на день звертаємось до них з питанням, коли буде здійснюватись розгляд, і не отримуємо відповіді, всі ухвали приймаються без нас, відповідно, ми не можемо належним чином захищатися в судах.
5 серпня 2019 року Печерський суд накладає  новий арешт на майно підприємства, не викликаючи в судове засідання власника майна підприємства, тому що слідчий просить розглядати клопотання без власника майна.  Підприємство оскаржує і цей арешт.  9 серпня той же слідчий Лєвков В.А  вносить клопотання про передачу арештованого майна Національному агентству розшуку майна, здобутого злочинним шляхом – АРМА. Це злочинна схема працівників правоохоронних органів підтверджує, що вони накладають арешт і передають в АРМУ, яке створювалось з іншою метою. За схемою це майно потім продається за ціною 10% від його балансової вартості, викупає підконтрольна фірма. Викупають навіть не чекаючи рішення по кримінальному провадження», – підсумовує Олександр.

Коментар адвоката

«Дії прокуратури, слідчих поліції та оперативників СБУ свідчать виключно про намагання припинити роботу підприємства, а зовсім не намагання об’єктивно розслідувати кримінальне провадження. Після обшуку 6 березня 2019 року на декілька днів за незаконною вказівкою слідчого місцева поліція просто заблокувала роботу виробництва. Прокурор, що здійснює процесуальне керівництво в кримінальному провадженні, влаштував «конвеєр» з подачі до слідчого судді клопотань про арешт майна. І такі його дії дуже далекі від закону. При цьому силовики опікуються виключно арештом майна та забороною його використання, вилученням готової продукції, але аж ніяк не поспішають з вчиненням інших процесуальних дій. Якщо хтось з службових осіб товариства вчиняє злочин, то за цей вже досить тривалий час мали б бути хоча б повідомлення про підозру. Але їх немає.», – прокоментував ситуацію адвокат Геннадій Нікішов.

Показати більше

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *