Політика

Нардепи без освіти, Раду відкриє ексрегіонал: цікаві факти про новий парламент

Нова Верховна Рада по-справжньому унікальна. І не тільки тим, що вперше в історії України в новому парламенті, ймовірно, буде створена монокоаліція.
 
Цікаве нове скликання ще й одіозним кандидатом, який набрав усього 200 голосів, або декількома нардепами, які закінчили тільки школу. А також тамадою із великим досвідом ведення весільних церемоній.
 
Чим здивує парламент українців і про які цікаві факти варто дізнатися – в матеріалі.
  • У 9-му скликанні парламенту будуть народні депутати, які не мають вищої освіти;

  • Найстарішому народному обранцеві, майбутньому нардепу від “Опозиційної платформи – За життя” Юлію Іоффе – 78, наймолодшому – представнику “Слуги народу” Святославу Юрашу – 23 роки;

  • У нову Верховну Раду не потраплять відомі парламентарі: Надія Савченко, Олег Ляшко, Сергій Пашинський та інші. Натомість буде багато представників шоу-бізнесу;

  • Також у цьому скликанні кожним п’ятим народним депутатом стане жінка.

 

Депутати без освіти

Так, із професійно-технічною освітою у Верховній Раді опиниться 36-річний мажоритарник Олексій Леонов, який переміг в окрузі №130 в Одеській області. Загальну середню освіту мають 32-річний Антон Поляков, який переміг в окрузі №206, що на Чернігівщині, 45-річний Юрій Місягін (округ №28, Дніпропетровська область) і 37-річний Максим Зуєв (округ №207, Чернігівська область).

Ще двоє переможців-мажоритарників – Олександр Куницький (округ №169, Харківська область) і Тетяна Грищенко (округ №66, Житомирська область), із професійно-технічною освітою і середньою спеціальною освітою відповідно.

Правда, в нинішньому скликанні таких народних депутатів теж вистачало. Наприклад, народний депутат Михайло Гаврилюк за плечима мав усього 10 років школи. Його колега, нардеп від “Народного фронту” Ігор Бріченко закінчив школу і ПТУ. Без вищої освіти парламентарії Сергій Висоцький, Юрій Тимошенко, Ігор Мосійчук, Володимир Парасюк, Вадим Рабінович та інші.

Найстарший – колишній регіонал, наймолодший – слуга народу

Згідно зі статтею 82 Конституції України, засідання новообраного парламенту відкриває найстарший за віком нардеп. Ним є є представник “Опозиційної платформи – За життя” Юлій Іоффе – йому 78 років.

Водночас наймолодшому майбутньому нардепу, представнику “Слуги народу” Святославу Юрашу, всього 23 роки.

Він народився 16 лютого 1996 у Львові. Навчався у Варшавському університеті (Польща) і Калькутському університеті (Індія) на факультетах міжнародних відносин. Був активним учасником Революції Гідності. Засновник Міжнародного центру Майдану і медіаресурсу EuromaidanPR.

Між цими народними депутатами – 55 років різниці.

Парламент із фотографами і коміками

Одним із найвідоміших коміків у новій Раді буде Юрій Корявченков (на прізвисько “Юзік”). Він виграв у своєму мажоритарному окрузі №33 у Кривому Розі. За попередніми даними, за нього віддали голоси понад 42 тисячі осіб. Він набрав рекордні 60,9% підтримки криворіжців.

На цьому список коміків у майбутньому парламенті не закінчується. У Солом’янському районі Києва на мажоритарному окрузі переміг ще один кандидат від “Слуги” – Роман Грищук, який є директором ТОВ “МХ шоу”. Саме ця компанія продюсує відоме багатьом українцям шоу “Мамахохотала”.

Проходить у парламент і професійний ведучий Олександр Скічко. Йому 27 років і він перемагає у Черкаській області (округ №197). Скічко відомий як ведучий корпоративів і різних шоу.

Справжнім “відкриттям” позачергових парламентських виборів став Сергій Штепа із Запорізької області. Він переміг генерального директора “МоторСіч” В’ячеслава Богуслаєва, набравши 43,6% голосів. Сергію 29 років, він весільний фотограф.

За інформацією місцевих ЗМІ, за час своєї роботи він бере 1300 гривень. У недавньому інтерв’ю Штепа вже заявив, що займатиметься питаннями транспорту або культури.

Народним депутатом стане і відомий борець Жан Беленюк. Він заходить у парламент із 10 рядка списку партії “Слуга народу”. Йому 28 років, є заслуженим майстром спорту України, срібним призером Олімпійських ігор-2016 у Ріо-де-Жанейро, чемпіоном світу і Європи.

Без Пашинського, Савченко та інших

Нинішній склад парламенту значно оновиться. У 9-му скликанні не буде мастодонтів української політики, які сиділи в Раді роками. “Пролітають” повз парламент і багато одіозних нардепів минулого скликання.

Програв передвиборчу кампанію народний депутат від “Народного фронту” Сергій Пашинський. Не допомогла йому активна кампанія на 64-му окрузі (Коростень) – де практично на кожному розі розташовувалися борди з його зображенням.

Не потрапляє у парламент і Володимир Литвин. Народний депутат кількох скликань, ексспікер Верховної Ради і ексглава Адміністрації Президента програв вибори на 65-му окрузі (Житомирська область) журналісту телеканалу Espreso Дмитру Костюку з партії “Слуга народу”.

Проходять повз парламент і такі народні депутати як Олег Ляшко, Сергій Каплін, Єгор Соболєв, Борислав Розенблат, Ігор Мосійчук, Іван Вінник, Михайло і Дмитро Добкіни.

Значно ослаблені й націоналісти. Не буде в парламенті як Андрія Білецького, так і Дмитра Яроша. Партія “Свобода” так і не змогла набрати 5% голосів, але все ж отримає державне фінансування.

Програли у мажоритарних округах кандидати Євген Червоненко, Володимир Прокопів, Надія Савченко, Олена Бондаренко, Іван Балога, Максим Бурбак, Ігор Кононенко, а також нардепи з групи “єврооптимістів” Сергій Лещенко та Світлана Заліщук. До слова, після такого розгромного результату Надія Савченко публічно спалила свою агітаційну продукцію.

З нинішнього скликання парламенту свої місця збережуть скандальний нардеп-кнопкодав Антон Яценко (він набрав рекордні 50 тисяч голосів), член команди Леоніда Черновецького Олесь Довгий, власник мережі “Епіцентр” Олександр Герега, мільярдер і глава фракції “Опозиційного блоку” Вадим Новинський, скандальний нардеп від “Народного фронту” Андрій Іванчук, а також представник партії “Наш Край” Сергій Шахов. Проходить у парламент і найближчий бізнес-партнер олігарха Ігоря Коломойського, глава Волинської обласної ради Ігор Палиця.

Цікава ситуація на цих виборах вийшла і з сімейством одного з кандидатів у президенти України Олександра Шевченка. Він планував потрапити в парламент у 83-му окрузі (Івано-Франківськ), але в останній момент зняв свою кандидатуру на користь помічника, який балотувався від “Слуги народу”.

У результаті кампанія не вдалася, і помічник Андрій Сторожук програв округ кандидату від “Свободи” Оксані Савчук. Брат Шевченка Віктор балотувався у парламент у 85-му окрузі, але теж програв гонку кандидату Едуарду Прощуку від партії “Слуга народу”. Третій брат Шевченка Андрій йшов у Раду в окрузі №88, де програв чинному народному обранцю від “Народного фронту” Андрію Іванчуку.

Кожен п’ятий нардеп – жінка

Суттєво зміниться і гендерний баланс у парламенті. За попередньою інформацією, до Верховної Ради проходять 87 жінок. Це приблизно 20% від загальної кількості народних обранців. У нинішньому ж скликанні парламенту працювали 53 жінки, що становило 13% від загального числа нардепів.

Лідером у питанні гендерного балансу є “Слуга народу”. Від політичної сили заходять 53 жінки. Від партії “Голос” – 9, “Європейської солідарності” – 10, “Батьківщини” і “Опозиційної платформи – За життя” – по 5 жінок.

Завдяки системі гендерної квоти, партії “Голос” і “Європейська солідарність” можуть отримати додаткові кошти з бюджету. Хто і скільки грошей отримає, а також чому фінансуватимуть партії Анатолія Шарія і Олега Ляшка – можете прочитати тут.

Показати більше

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *