Вся Україна

У справі по вбивству Катерини Гандзюк намітився прорив

У Національній поліції України заявили, що у слідства достатньо матеріалів для розкриття вбивства радника мера Херсона та активістки Катерини Гандзюк.

Про це журналістам розповів заступник голови Нацполіції Костянтин Бушуєв, зазначивши, що наявна інформація може вивести правоохоронців на замовника злочину.

“Переконаний, що з урахуванням тих матеріалів, які сьогодні надала Нацполіція в провадження слідчого Служби безпеки України, буде досить для того, щоб спільними зусиллями довести вину, зокрема й замовників”, – сказав Бушуєв.

При цьому Коаліція в захист громадянського суспільства виступила з вимогою відставки генерального прокурора України Юрія Луценка та міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, вважаючи розслідування вбивства Гандзюк неефективним.

Відповідне звернення оприлюднено на сайті Центру інформації про права людини. Його підтримали понад 70 організацій та об’єднань, зокрема, Українська Гельсінська спілка з прав людини, Крим-SOS, Кримська правозахисна група, Центр протидії корупції та інші.

“Ми обурені станом розслідування нападів і вбивств громадських активістів і вимагаємо відправити у відставку керівництво херсонської поліції, яке від самого початку саботувало розслідування нападу на Катерину Гандзюк, а також вимагаємо відставки генерального прокурора України Юрія Луценка і міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, які саботували реформу правоохоронних органів”, – сказано в заяві.

Активісти підкреслюють, що поки виконавці, організатори й замовники вбивства Гандзюк і замахів на інших громадських діячів не будуть покарані, жодна людина не зможе відчути себе в безпеці. Так, за словами активістів, розправа над Гандзюк – “це акт залякування всього громадянського суспільства в Україні”.

“Наполягаємо на проведенні ефективного розслідування вбивства Катерини Гандзюк і на публічному звіті про заходи, вжиті для встановлення і покарання замовників цього страшного злочину, а також на ефективному розслідуванні й сотні інших нападів на активістів, що відбулися по всій Україні з часів Євромайдану”, – підсумували у зверненні.

Нагадаємо, Гандзюк була відома своєю проукраїнською позицією, а також критикою на адресу органів влади, зокрема обласного управління Нацполіції Херсонщини.

31 липня у Херсоні невідомий вилив на Гандзюк концентровану сірчану кислоту. Її доставили у реанімаційне відділення обласної лікарні в шоковому стані. Опіки становили більше 30% тіла. Кислота потрапила жінці на спину, голову, руку, а також в очі.

4 листопада після смерті активістки поліція перекваліфікувала справу про напад на Гандзюк у завершене умисне вбивство.

Увечері того ж дня у декількох містах України активісти вийшли на акцію протесту “Хто замовив Гандзюк?” із вимогою знайти й покарати винних у нападі на активістку.

Смерть Гандзюк викликала шок у мережі. Користувачі й активісти заявили про бажання помститися. Про те, що винні у злочині проти активістки повинні бути покарані, також висловився єврокомісар Йоханнес Хан.

У свою чергу, глава Національної поліції Сергій Князєв розповів, що розслідування перебуває на завершальному етапі. Слідство зібрало всі необхідні доказові матеріали і передало справу в СБУ.

Показати більше

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *