Політика

Роздадуть на 500 грн більше: у Кабміні перерахували пенсії

Кабінет міністрів два роки розробляв механізм, як підвищити пенсії українцям із великим стажем і високими зарплатами. Після зниження коефіцієнта оцінки стажу з 1,35 до 1% (складова формули, за якою розраховується виплата) для них виплата, істотно вища за мінімальну, виявилася фактично недосяжною.

Логіка Кабміну проста: так, коефіцієнт довелося знизити, але ввели механізм щорічного підвищення. І тепер рівень доходів українців на заслуженому відпочинку не буде стрімко падати.

Пенсія в Україні

Але проблема в тому, що підвищують розрахунковий (не те, що отримує пенсіонер, а то, що порахували за формулою) розмір. І якщо після такого підвищення виявляється, що пенсія все одно менша за мінімальну, її залишають на колишньому рівні.

Варіантів рішень було кілька.  Одні пропонували повернути для українців із низькими зарплатами і великим стажем “старий” коефіцієнт в 1,35%, інші розглядали можливість перераховувати раз на рік такі пенсії за спеціальними умовами — брати у розрахунок середню зарплату за коротший період, а отже вона буде вищою.

Але в підсумку, чиновники зійшлися на думці, що платити українцям виплати за різними формулами (або перераховувати їх) неправильно. Мовляв, це створює нерівні правила і відчуття несправедливості.

В результаті Кабмін ухвалив рішення підвищити до 2 тис. грн виплати тим українцям, які наразі отримують менше за зазначену суму, але мають повний стаж. Для жінок це 30 років, а для чоловіків — 35. Наприклад, якщо пропрацювати 30 років із мінімальною зарплатою, наразі українець, молодший за 65 років, має право на виплату в розмірі 1497 грн. Якщо ж є повний стаж і 65 років, згідно із законом пенсія має становити не менше 40% від мінімальної зарплати — 1671 грн.

І першим, і другим вже з 1 липня мають платити 2 тис. грн. Тобто якщо є повний стаж і пенсія нижче 2 тис., її автоматично підвищать до зазначеної суми. А якщо пенсія, наприклад, 2001 грн, її розмір не переглянуть. Всього підвищення, за словами прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, стосуватиметься 2,5 млн осіб.

Також на 67 грн підвищать виплати українцям із мінімальними пенсіями, і на 670 грн — із максимальними. Пенсіонери отримуватимуть щонайменше 1564 грн. Також, якщо українці з мінімальною пенсією мають повний стаж (для жінок — 30, для чоловіків — 35 років), вони мають право і на надбавку у розмірі не менше 1% прожиткового мінімуму. Якщо зараз, наприклад, жінка із 40 роками стажу і мінімальною пенсією може отримувати надбавку у розмірі 149,7 грн, то після першого липня — 156,4 грн.

Українці із максимальними пенсіями отримають надбавку у розмірі 670 грн. Зараз такі виплати отримують не більше 1,9% від загальної кількості пенсіонерів. Якщо до липня це 14,9 тис. грн, то після — 15,6 тис. грн. Найчастіше це ті, хто вийшов на заслужений відпочинок зі спеціальними правами. Наприклад, народні депутати, судді тощо.

Ще один шанс отримувати максимальну пенсію — мати білу високу заробітну плату. Наприклад, при стажі у 35 років заробляти треба наразі приблизно у 8 разів більше за середній заробіток, з якого сплачується внесок до Пенсійного фонду. Це близько 64 тис. грн. Тобто при білій зарплаті у 64 тис. грн, до липня можна претендувати на пенсію у розмірі 14,9 тис. грн, а потім — 15,6 тис. грн.

Головна проблема: грошей немає

Дефіцит Пенсійного фонду України зростає щороку. Причому кожен українець, що працює, платить двічі. Перший раз — виплачуючи єдиний соціальний внесок у розмірі 22% своєї зарплати, а другий раз — оплачуючи своїми податками величезну діру у бюджеті ПФУ. Тільки у 2019-му на покриття дефіциту направлять з бюджету 167 млрд грн.

Це рекордна цифра в історії ПФУ. У Міністерстві соціальної політики заспокоюють: це всього лише “брудний дефіцит”. Тобто до нього входять не тільки пораховані за формулою пенсії, але і всі надбавки, “дотяжки” і “особливі права”. У будь-якому разі, зібраних коштів із тих, хто працює, катастрофічно не вистачає на виплату пенсій.

Роздадуть на 500 грн більше: у Кабміні перерахували пенсії українців

Показати більше

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *