Політика

Тарифи на тепло у Кропивницькому завищені на 40%: звинувачують місцевих чиновників

21 червня, Кіровоградщину із робочим візитом відвідав Міністр юстиції України Павло Петренко. Глава Мін’юсту приділив значну увагу питанню справедливості встановлених тарифів на тепло у Кіровоградській області, зокрема, у Кропивницькому. Павло Петренко повідомив, що ним та іншими представниками Уряду наразі напрацьовуються та приймаються рішення, котрі здатні змусити місцеву владу привести ціни до справедливих показників.

“Люди нарешті перестануть сплачувати за повітря, а чиновники – перестануть багатіти за рахунок громадян», – відзначив Міністр юстиції.

За його словами, економічно обґрунтована вартість гігакалорії тепла не може перевищувати 1300 грн, а ціна гарячої води має бути обмежена на рівні 87 гривень за кубометр.

Міністр заявив: тарифи у Кропивницькому завищені на 40%. Глава Мін’юсту пов’язує це із тим, що у кожному українському місті існує група монополістів, які поставляють тепло А це, в свою чергу, прямо впливає на непрозорість формування тарифу та його несправедливе зростання. Наш обласний центр – не виключення.

«У разі, якщо місцева влада й надалі присилатиме несправедливі платіжки, закликаю громадян звертатися до центрів та бюро безоплатної правової допомоги Мін’юсту”, – закликав Петренко.

Міністр зауважив, що власне це і є одним із найбільших порушень прав споживачів, пообіцявши зі свого боку робити все, аби покласти край “тарифному свавіллю чиновників”. Петренко висловив переконання, що збитки від власної безгосподарності та неефективності місцеві посадовці перекладають на плечі споживачів шляхом використання значно вищих цін, незважаючи на наявність економічно обгрунтованих тарифів. Мається на увазі налагодження роботи підприємств, котрі постачають тепло населенню. У Кропивницькому таким підприємством є КП “Теплоенергетик”, збитки якого на постійній основі покриваються за рахунок міського бюджету. У минулому році, зокрема, у міськраді були вимушені “зняти” значні кошти із фінансування капітальних ремонтів і заходів з благоустрою обласного центру для підтримки КП “Теплоенергетик”.

Отже, попри непомірно високі тарифи на централізоване опалення вказане підприємство додатково кожного року дотується на десятки мільйонів гривень з місцевого бюджету. Свого часу активісти виявили велику кількість даних, що вказують на можливі зловживання та навіть корупційні дії з боку посадовців, і разом з депутатом міськради Олександром Цертієм розробили інціативу по впровадженню наглядових рад, проте на сьогодні реалізувати ідею не вдалося.

Варто зауважити, що кропивницький “Теплоенергетик” за 2019 рік за виробництво теплової енергії заборгував НАК “Нафтогаз” 12 715 241 гривень. А сумарна заборгованість наразі складає 22 617 014 гривень.

Показати більше

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *