Політика

Школярам Кропивницького дозволили не носити шкільну форму

До останнього часу в Україні діяла постанова Кабміну від 1996 року, яка передбачала носіння шкільної форми у навчальних закладах. Нещодавно на сайті Президента набрала необхідної кількості голосів електронна петиція про відміну обов’язкового вбрання.

“Указ Президента Кучми ухвалено для забезпечення дітей недорогою шкільною формою, а соціально незахищені категорії населення мали отримувати її безкоштовно. Цього не відбувається. Нині шкільна форма є настільки дорогою, що суттєво позначається на бюджеті родин, які мають дітей шкільного віку”, – зазначалося, зокрема, у тексті петиції.

Вчора, 21 червня, Президент України Володимир Зеленський підписав указ про відміну шкільної форми. У Кропивницькому до цього моменту значна кількість навчальних закладів вимагала дотримання відповідного дрес-коду.

Заступниця міського голови з гуманітарних питань Наталія Дзюба з цього приводу зазначали наступне:

“Шкільна форма дисциплінує дітей. Діти йдуть до школи з розумінням, що вони є учнями окремого навчального закладу. У Кропивницькому достатня кількість шкіл, де вимагають носіння форми, проте тут більшою мірою мається на увазі наявність емблеми. Одним видом форми ніхто не обмежується. Наприклад, учениці можуть одягати і брюки, і плаття, і сарафани. Вважаю, що якісь елементи форми таки мають залишатися в навчальному закладі. Вона дисциплінує. Але разом з тим, діти повинні мати можливість виражати свою індивідуальність. Одяг повинен бути таким, щоб учням було насамперед зручно”.

Зазначимо, що Батьківські ради й комітети за бажання можуть визначати в класах носіння шкільної форми, проте вимагати обов’язкового виконання Постанови, яку вже скасували, шкільні адміністрації не мають права.

Показати більше

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *