Політика

У пріоритеті міськради Кропивницького знову приватні фірми, замість комунального підприємства

Окрім здійснення капітальних ремонтів внутрішньодворових доріг та покрівель, профільною Програмою ЖКГ (де міститься перелік усіх запланованих об’єктів) передбачено виконання робіт із капремонтів мереж зовнішнього освітлення.

Управління ЖКГ постійно здійснює відповідні закупівлі для розширення й безперебійного функціонування світлоточок. Такі послуги надаються як комунальними, так і приватними підприємствами. Одна з головних різниць між ними полягає в тому, що в разі виникнення проблем з мережею освітлення, більш дієвими ричаги контролю та впливу можуть бути по відношенню саме до комунальних підприємств (наприклад, “Міськсвітло”).

Нещодавно ми вже аналізували темпи здійснення ремонтів внутрішньодворових доріг та покрівель, і вони виявилися досить низькими. На цьому також акцентували увагу на одній із останніх планово-бюджетних комісій в міській раді. А от з капітальними ремонтами мереж зовнішнього освітлення ситуація дещо краща: договори про виконання робіт активно укладаються, проте важко не помітити, що пріоритет надається приватним компаніям, а не комунальному підприємству. Вищевикладене яскраво підтверджують останні договори за капремонти мереж освітлення.

Так, у процесі закупівель, безальтерантивною переможницею по здійсненню капітальних ремонтів на п’яти об’єктах на загальну суму понад півтора мільйони гривень (1 685 731) виявилася компанія-новачок ТОВ “Монтаж-75”. Відповідна інформація міститься на майданчику публічних закупівель Prozorro.

Йдеться про капітальні ремонти мереж зовнішнього освітлення на вулиці Балтійській, провулку Кар’єрному, провулку Кільцевому, вулиці Дунайській та вулиці Олега Паршутіна.

У 2017-2018 роках управління ЖКГ також надавали перевагу приватним фірмам, незважаючи на застосування новітніх сучасних технологій комунальним підприємством “Міськсвітло”, директор якого (Дмитро Тоток) з цього приводу зазначав наступне:

“Нам підпадає менше об’єктів, тому що доволі часто їх договори укладаються із приватним підприємствам. Хоча щодо фінансування, то ми робимо дешевше і завжди дотримуємося положень бюджету. Нам вдається економити по всім об’єктам”. 

Більше того, виникали ситуації, коли підрядники просто “завалювали” здачу мереж зовнішнього освітлення. В такому випадку КП “Міськсвітло” було вимушене в кінці року виправляти недоліки.

Але Головне управління житлово-комунального господарства у міській раді міста Кропивницького, застосовуючи неконкурентні процедури, надалі не цурається послуг приватних компаній.

Показати більше

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *