Політика

Чи збудують супермаркет на місці колишнього кінотеатру в Кропивницькому поруч з місцем масових розстрілів євреїв

6 травня на апаратній нараді міський голова Андрій Райкович повідомив, що до нього звернулися представники єврейської общини стосовно занепокоєння з приводу будівництва супермаркету на місці колишнього кінотеатру «Ятрань», адже неподалік знаходиться місце, де в часи Другої світової війни проводилися масові розстріли єврейського народу. Вказану територію нібито збиралися використовувати як стоянку або вантажний майданчик для супермаркету продовольчих товарів. Андрій Райкович тоді висловив обурення початком будівництва і доручив своїм заступникам проконтролювати перевірку зонування даної земельної ділянки.

Редакція «Прожектора» вирішила дізнатися, чи врегулюване це питання на сьогоднішній день, і якою є перспектива спорудження на місці колишнього кінотеатру «Ятрань» (на вулиці Волкова) нового комерційного об’єкта.

Представники єврейської общини в Кропивницькому, на запитання журналіста «Прожектора», чи відомо їм щось про нинішній стан справ у цьому сегменті, відповіли, що міська рада Кропивницького запевнила їх про недопущення будівництва на вказаній земельній ділянці:

«Нам сказали, що цього будівництва не допустять. Звичайно, ми категорично проти подібних ініціатив. Як можна буквально «на кістках» щось будувати? Наприклад, у Львові розмістили ринок на колишньому єврейському кладовищі: і там постійно стаються пожежі, регулярно щось вибухає тощо… Не можна цього робити».

Поруч із приміщенням колишнього кінотеатру розташовується пам’ятний знак жертвам Голокосту (на розі вулиць Волкова та Євгена Тельнова). Саме там у 1941 році було розстріляно понад 4 тисячі євреїв.

6 травня, після апаратної наради, міський голова в коментарі місцевому виданню «Гречка» повідомив, що вказане приміщення хоче реконструювати мережа «Оптовичок», але міська влада зробить усе можливе, аби сам сквер не перетворився у «господарський двір» супермаркету.

Відтак, ми надіслали відповідний запит управлінню містобудуванню й архітектури:

Вадим Мездрін (очільник управління) невдовзі з цього приводу зазначив наступне:

«Ми ніяких документів не видавали. Можливо, вони подали на реконструкцію через ДАБІ (Державна архітектурно-будівельна інспекція України)».

Водночас ремонтні роботи на вулиці Волкова (колишній кінотеатр «Ятрань», а нині – меблевий магазин) активно тривають.

Підрядник розповів, що на цьому місці таки збудують супермаркет харчових продуктів, але не ТОВ «Оптовичок». Коли роботи закінчаться – чоловік відповісти поки не може. Натомість запевнив, що саму алею робітники чіпати не будуть, проклавши там лише нову тротуарну частину.

Отже, точної відповіді, що саме з’явиться на місці колишнього кінотеатру «Ятрань» поруч із місцем масових розстрілів євреїв у Другій світовій війні, поки немає. Як тільки управління містобудування й архітектури надасть відповідь на запит щодо проведення відповідного зонування земельної ділянки, ми відразу його опублікуємо.

Показати більше

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *